Mini kuglóf reggelire
Vettem az Aldiban egy szilkonos mini kuglóf sütőformát, amivel 6 db kisebb kuglófot lehet varázsolni, de egy ideje csak állt a szekrényben, nem nagyon volt kedvem pepecselni vele. Ha nagyon kuglóf ehetnékem van, előfordul, hogy megveszem az Aldi előre csomagolt, gluténmentes mini sütijeit, de egyrészt ez ritka, másrészt a legutóbbi két alkalommal még a lejárati idő előtt megpenészesedett mind, amin kellően felhúztam magam, megfogadva, hogy az ügy mostantól embargót igényel. Nem vagyok hajlandó egy forintot sem fizetni a jövőben, egy idő előtt romlandó termékért, amikor épp úgy elkészíthetem azt magam, hozzáadott cukor és tejtermékek nélkül is. A tészta egyébként Jolly Joker, nyugodtan használható alaptésztának, és keverhető a fele akár kakaóval, márványosan, vagy gazdagítható aszalványokkal, magokkal, friss gyümölccsel. A lisztek helyett használhatunk hagyományos fehérlisztet, ha nincs semmilyen érzékenység, vagy bátran kombinálható csicseri-, köles-, vagy zöldbanánliszttel is.
Hozzávalók:
- 1 bögre barna rizsliszt
- 1/2 bögre földimandula liszt
- 1/2 bögre gluténmentes lisztkeverék (Spar free from termék)
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 2 teáskanál citromhéj
- 1/2 bögre szobahőmérsékletű vaj
- 1/3 bögre negyedannyi édesítő
- 2/3 bögre cukrozatlan növényi tej
- 2 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál vanília aroma
- 3/4 bögre natúr növényi joghurt
Elkészítés:
- Előmelegítem a sütőt 175 okra.
- Egy keverőtálba mérem a lisztkeveréket, sütőport, sót és citromhéjat, majd összedolgozom.
- Egy másik tálban a vajat vegyítem az édesítővel, majd jöhetnek bele a folyékony hozzávalók, és vagy egy kézi habverő segítségével, vagy eleve egy tálas mixert használva, egyelítem el a hozzávalókat.
- Ha homogén a massza, akkor lassan adagolva jöhet bele a liszt.
- Ha a massza kellően sima, mini szilikon kuglófformákba öntöm, és hozzávetőlegesen 40 percig sütöm.
- Ha nem mini formákat használunk, hanem egy nagyot, akkor a sütési időváltozik, legalább 10 perccel tovább érdemes sütnünk az alapot, ilyenkor nyugodtan 50-55 percben gondolkodjunk. A legegyszerűbb persze, ha tűpróbával ellenőrizzük az állagot, és figyeljük, hogy szép aranybarna -e már a kuglófunk.
- Sütőből kivéve kb 15 pecig pihentetem, majd kifordítom a formákból.
- Készíthetünk rá szirupot, ehetjük lekvárral, önmagában, vagy gyümölccsel tálalva. A tészta gazdagítható magvakkal, aszalványokkal, mindenki ízlése szerint.