Tavaszi lúgosító kúra

 

dscf8076_2.jpg

Szervezetünk sav-bázis egyensúlyának helyreállításához néha-néha érdemes egy-egy lúgosító napot beiktatnunk, főként ilyenkor tavasszal. Akár már egy háromnapos diéta is segíthet a szervezet méregtelenítésében, miközben néhány felesleges kilótól is megszabadulhatunk. A diétát követően azonban érdemes néhány életmódváltó lépésen is elgondolkodnunk a megelőzés érdekében.

Úgy döntöttem a hét első három napja most a lúgosításról szól, mert a bőrbetegségem újult erővel támad és olyan szinten viszketnek a foltjaim, ami per pillanat számomra elviselhetetlen. Nem, nem csodálkozom. Nem tartottam megfelelően a diétát, igen, bevallom. Erre szokták mondani, hogy ha az ember változtat az étkezési szokásain, akkor nem diétát kell tartania, hanem életmódot váltani. És ez igaz. Amikor tavaly döntést hoztam - mert úgy éreztem ez már nem mehet így tovább, az étkezési szokásaimon drasztikusan változtatni kell - akkor könnyű volt nekiveselkednem, mert nagy volt az elhatározás, s mivel az életmód váltásnak köszönhető eredmények három hónapon belüli látványos javuláshoz vezettek, így könnyű volt motiváltnak maradnom. Aztán jött Amerika, ahol azért be-becsúszott egy-egy tiltólistás étel "a ha már egyszer itt vagyunk, mindenképpen ki kell próbálnunk" alapon, s hazaérve pedig nem sokkal jött a Karácsony, ahol a mami zserbója és mézes-krémese ordítozott utánam veszettül, és én galád módon természetesen nem tudtam ellenállni. Egy-két baki belefér, ha a szervezet tiszta, és tud tolerálni. De ha már maximumra járattuk a tűréshatárát, bizony "beint" nekünk. Hát velem is így történt. Olyan erővel támad újra - mely támadás valójában védekezés - hogy magam is meglepődtem rajta. Így az elmúlt hetekben igyekeztem visszaállítani magam, de érzem, hogy valami még hiányzik. Egy alapos tisztítókúra, pár nap nyugalom, és lazítás az emésztőrendszeremnek. Mivel a többnapos léböjt kúrákban nem hiszek - próbáltam már, és ugyan kibírtam, de azt mondtam soha többet - így most egy "light"-osabb verziót próbálok ki. Az első és levezető -utolsó- napokon csak gyümölcs és zöldségfogyasztást engedélyeztem magamnak, a köztes nap pedig a levekről szól. Természetesen igyekeztem főként lúgosító ételekből összeállítani az étrendet, ha már csinálok valamit, értelme is legyen. Lényeges, ha esetleg Ti is kedvet kaptok, hogy gyümölcsből kizárólag egyfélét fogyasszatok egyszerre, akár magáról a gyümölcsből, akár annak préselt, léformát öltött változatáról legyen szó. A különböző gyümölcsfélék ugyanis különböző cukortartalommal bírnak, ezért megemésztésük időtartama és erjedésük is eltérő. A zöldségek esetében lehetünk megengedőbbek. Lényeges szintén a kellő mennyiségű folyadék fogyasztás, hiszen a máj- és vese tisztítása is cél lenne. Ha tehetitek inkább meleg vizet juttassatok a szervezetbe, mert sem az emésztésnek, sem a veséknek nem tesz jó a szélsőséges (forró vagy jéghideg) hőtrauma.

  1. nap – zöldség, gyümölcs

Reggeli előtt fél órával egy nagy pohár citromos meleg víz.

Reggeli: 2 db narancs

Tízórai: 1-2 db körte

Ebéd: Avokádó saláta

Uzsonna: 1-2 db alma

Vacsora: Cékla saláta

  • Avokádó saláta: avokádó, paradicsom, petrezselyem, rambo retekcsíra, uborka, kevés só, kevés földimogyoró olaj, kevés frissen őrölt fekete bors, frissen facsart citromlé ízlés szerint
  • Cékla saláta: bébispenót, nyers cékla, tökmag, petrezselyem, angol zeller, piros retek, uborka, kevés só, kevés tökmagolaj

Víz + édesítés nélküli tea legalább 2,5-3 l / nap.

 

dscf8123_2.jpg

 

  1. nap - léböjt

Reggeli előtt fél órával egy nagy pohár citromos meleg víz.

Reggeli: 2 dl narancslé + 1 dl grapefruitlé

Tízórai: 3 dl almalé + pár csepp citrom

Ebéd: Fűszeres zöldségleves leve

Uzsonna: 3 dl ananászlé

Vacsora: 3-4 dl sárgarépa + céklalé

 

  • Fűszeres zöldségleves

4-5 gerezd fokhagyma
két szál póréhagyma
kevés olívaolaj
édes köménymag
görögszénamag
kurkuma
őrölt koriander
gyömbérpor
cayenne bors
himalája só
5 dl zöldség alaplé
1 db kisebb cukkini
1 db nagy paradicsom
egy csokor petrezselyem

  • Elkészítés:
    A pórét és a fokhagymát kevés olívaolajon megfuttatom, sózom, édes köményt és koriandert szórok rá. Hozzáadom a felkockázott cukkinit és paradicsomot, elkeverem, majd a többi fűszert is belekeverem.
    Picit puhítom a zöldségeket, majd felöntöm az alaplével (ami készülhet bio leveskockából is). A petrezselymet is beleteszem, és további 10 percig főzöm gyöngyözve. Leszűrve fogyasztom, csak a levet.

 

Víz + édesítés nélküli tea legalább 2,5-3 l / nap.

 

  1. nap - zöldség, gyümölcs

Reggeli előtt fél órával egy nagy pohár citromos meleg víz.

Reggeli: 1 dl grapefruitlé + 1 alma

Tízórai: 2 dl sárgarépalé

Ebéd: Zöldségleves + ehető zöldségek is

Uzsonna: 1 narancs

Vacsora: zöld saláta: uborka és piros retek, villával megtört avokádó, sárgarépa, tökmag és kevés (fél ek.) szezám-, len- és napraforgómag keverék, egy fél citrom leve

 

Víz + édesítés nélküli tea legalább 2,5-3 l / nap.

 

Ha kipróbáljátok javaslom, hogy negyedik napon ne rögtön egy "Csülök pékné módra"-val kezdjetek.

dscf8183_3.jpg