Csokoládés-pisztáciás madeleine málnával {gluténmentes & vegán}

 f0de04e8-91b8-43ee-abc5-d49a39beab1f.jpeg

Gyönyörű, és habkönnyű madeleinek sok-sok csokival, egy rejtett, meglepetés málnaszemmel, zamatos, sötét csokoládéba mártva. Lehet egy sütemény ennél finomabb?

Ez az első alkalom, hogy madeleineket készítek, és nem is lehetnék boldogabbá, mert csoda finomak lettek. Még csak most emeltem ki a sütőből őket, de már azon jár az eszem milyen variációkban készítsem még. Gyors, egyszerű és rendkívül elegáns, ugyanis receptje a legnagyobb francia cukrászok keze között finomodott, majd híresült el. Aprócska, édes kis kagylók, a legkülönfélébb ízesítésekkel. Délutáni tea mellé, vagy utazáshoz is remek, tökéletes nassolnivaló, imádják majd a gyerekek.

Hozzávalók 12 db-hoz, 2,5 dl bögrével mérve:

  • 1/4 bögre barnarizs-liszt
  • 1/4 bögre hajdinaliszt
  • 1/4 bögre zabpehelyliszt
  • 1/4 bögre finomra aprított pisztácia
  • 2 evőkanál tápiókakeményítő
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 bögre aranybarna nádcukor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál őrölt lenmag
  • 6 evőkanál víz
  • 1/4 bögre olívaolaj
  • 1/4 bögre mandulatej
  • 1 teáskanál almaecet
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 12 szem málna
  • a sütőformához:
  • kevés vaj

image_2.jpg

Elkészítés:

  1. A lenmagot elvegyítjük a vízzel és állni hagyjuk 5 percig. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kivajazunk 12 db madeleine-sütőformát, félretesszük.
  2. Nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a háromféle lisztet, a tápiókakeményítőt, a cukrot, a pisztáciát, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
  3. Kisebb tálban a folyékony alapanyagokat mixeljük össze: az időközben masszává sűrűsödött lenmagőrleményt, az olívaolajat, a mandulatejet, az almacetet és a vaníliakivonatot.
  4. A folyékony és a száraz hozzávalókat alaposan elkeverjük – a masszának muffintészta állagúnak kell lennie.
  5. A sütőforma mélyedéseibe adagoljuk, majdnem teletöltve azokat.
  6. Mindegyik közepébe 1-1 málnaszemet nyomunk, és 15-20 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)
  7. A sütőből kivéve 20 percet pihentetjük, majd a süteményeket kifordítjuk a formából.

Tipp: a kész madeleinek egyik végét olvasztott csokoládéba márthatjuk, pisztáciával és liofilizált málnával szórhatjuk.

 Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Ripiszke oldalán!