Sült tészta zöldségekkel, időhiányban szenvedőknek

dscf9289_2.jpgAzokon a napokon, amikor abban a szerencsés helyzetben érezhetem magam, hogy otthonról dolgozom, sűrűn futok bele, hogy annyira besűrűsödnek a tennivalók, hogy a napi 30 perces ebédszünetemet alig tudom megtartni. Ez akkor érint főleg rosszul, ha nincs is a hűtőben semmi, amit előző napról csak meg kellene melegíteni. Ilyen helyzetekben jönnek jól az extra spórolós, maradékmentős kaják, amiket tényleg pár perc alatt el lehet készíteni, mindentbele alapon. Az ilyen összedobós ételekből vannak a legjobb receptjeim, amik lehet nem olyan "fancy", blogra való ételek, azonban nekem a mindennapokban nagyon jól jönnek. Sült tészta zöldségekkel 15 perc alatt. Régen anyukám mikor valamit csak úgy összehajigálam, mindig azt monda: "Na, most jól összehánytál mindent! Tudom ez egy receptben kicsit bizarr, de hát valahogy így volt  most ezzel is. :) A mennyiségek tekintetében azért a tól-ig jelölés, mert ezeknél a recepteknél nem szoktam méricskélni, csak szemre, ízre mérlegelem miből mennyi kellene még. Egy édes-sós-savanykás ízvilágot kell elérni, de ki így, ki úgy szereti jobban, ez már inkább rajtatok múlik. A tamarind pasztával vigyázzatok, ha nem használjátok rendszeresen. Savanykás szilvalekvárhoz tudnám leginkább hasonlítani, de ecetes beütéssel is rendelkezik.

 465bbcec-f5c2-407b-b385-34e3d60a16ce.jpeg

Hozzávalók (2 adag):

  • 250 g gluténmentes spagetti
  • 2 db  nagyobb répa
  • 1 db kovászolnivaló uborka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/4 darab kelkáposzta
  • 2 db tv paprika
  • 1 ujjnyi gyömbér reszelve
  • 1 evőkanál földimogyorókrém
  • 2-5 evőkanál szójaszósz
  • 2-5 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál tamarind paszta
  • 1 evőkanál méz/ juharszirup/ agave
  • só, bors
  • 1 vékonyra karikázott újhagyma
  • blansírozott, szeletelt földimogyoró
  • lime/citrom

Elkészítés:

Előkészületként a zöldségeket meghámozzuk, és nagyon vékony csíkokra felszeleteljük.

➵  Egy nagyobb lábasban sós vízet forrralunk, és a tésztát a csomagoláson található utasításoknak megfelelően kifőzzük.

➵  Mindeközben egy wok serpenyőben földimogyoró olajat hevítek, rádobom a zöldségeket, szójaszósszal, halszósszal, borssal ízesítem. Addig forgatom, párolom, míg a zöldségek össze nem esnek. Hozzáadom a gyömbért, a földimogyorókrémet, tamarind pasztát, mézet, és legvégül a kifőtt tésztát. Alaposan elkeverem.

➵  Kóstolok, utóízesítek, ha szükséges. Ha nagyon száraz lenne, a tészta főzővizéből merek bele.

➵ Ha elértük a kellő állag-, és ízvilágot, akkor tálalhatunk is.

➵ Szeletelt földimogyoróval, vékonyra szelt újhagyma karikákkal megszórva a legjobb. Mindenképp facsarjatok lime levet is rá, ettől lesz csak igazán pikáns.

Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Ripiszke oldalán!

1d787d45-e631-427f-bd3f-41ca2b42c002.jpeg