Klasszikus sütőtökkrémleves egyszerűen - sült tökből

 

fd48b23c-2107-4d1f-9f76-b9d960a15039.jpeg

Ahogyan azt már korábban is írtam, véleményem szerint akkor a legfinomabb a sütőtökkrémleves, ha készítéséhez sült tököt használunk. Sütés közben karamellizálódik a cukortartalma, ezáltal lesz igazán édes, karakteres íze, és lesz valóban krémes, ízletes a leves. Ősszel el sem tudnám képzelni, hogy ne készítsem el, ellenben az év többi szakában általában teljesen feledésbe merül. Pedig Karácsonykor idén nem lesz halleves, mert eddig mindig rosszul lettem tőle, úgyhogy még az sem kizárt, hogy valami nagyon rafinált sütőtökleves receptet hozok majd Nektek. Természetesen szigorúan tej-, és gluténmentes változatban.

9e53078f-aa0d-4d04-ae6a-40a92ea59690.jpeg

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • 1 közepes hagyma, finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, vékonyra szelve
  • 1 közepes sütőtök, előzetesen sütőben megsütve
  • 2 db répa megsütve
  • 1 teáskanál szárított zsálya (ízletesebb, ha frissen be tudjuk szerezni)
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/8 teáskanál őrölt bors
  • 1/8 teáskanál római kömény
  • 2 bögre zöldségalaplé
  • 1/2 konzerv kókusztej
  • pirított tökmag

Elkészítés:

A tököt kimagozzuk, feldaraboljuk, kevés kókuszolajat csorgatunk rá, majd sütőlemezre helyezzük.

➵ A répát félbevágjuk és római köménnyel kevert olajat csorgatunk rá. A sütőlapra tesszük a tök mellé, és úgy 40 percig sütjük 200 fokon. (A répát meg is piríthatjuk kókuszolajon serpenyőben, római köménnyel szórva, de ha már úgyis sütünk, akkor minek külön vacakolni vele.)

➵  Egy serpenyőben kókuszolajat hevítünk, majd rádobjuk a hagymát és fokhagymát, dinszteljük.

➵  Hozzáadjuk a sült tököt, répát,  fűszereket,  és az alaplevet. Átforgatjuk.

➵ Mivel a zöldségek már átsültek, csak pár perc főzést igényel, hogy az ízek egy kicsit összeérjenek.

➵ Veszünk egy kézi botmixet, és krémesre pürésítjük az egészet. Legyen lágy és homogén, ne maradjanak benne darabok.

➵  Kóstolunk, utóízesítünk, ha szükséges. Visszatesszük a főzőlapra, felöntjük a kókusztejjel, még egy utolsót rottyantunk rajta.

➵ Ha elértük a kellő állag-, és ízvilágot, akkor tálalhatunk is.

Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Ripiszke oldalán!

 96152bdd-1431-4cb4-b89a-75c5c549e5b7.jpeg