Málnás mandulàs tejbegríz tej- és gluténmentesen
Imádom a tejbegrìzt, nem tudom Ti hogy vagytok vele. Valószínűleg annak köszönhető, hogy a lelkem mélyén még mindig gyerek vagyok, legalábbis imádom felìdézni a rég feledett ízeket és érzéseket. Jó ez a nosztalgia. Ha lenne gyerekem, mert hogy még nincs, biztosan együtt kanalaznànk, de addig is csak magam örvendeztetem meg időről időre. A diéta miatt gluténmentes változatban, barna rizsdarát használva készítem. Legtöbbször fahéjjal vagy kakaóporral, hagyományosan, most azonban egy gyors málna szószt és blansìrozott, pirított mandulát dobtam össze hozzá.
Hozzávalók (1 főre):
- 4 ek barna rizsdara
- 4,5 dl mandulatej
- só
- 1⁄2 vaníliarúd kikapart magjai
- 1⁄2 bögre fagyasztott málna
- 1 tk agave szirup
- blansírozott mandula
Elkészítés:
➵ A mandulatejet a fél vanília rúddal és a kikapart magokkal felforralom.
➵ Ha felforrt, közepesre veszem a hőfokot, kiveszem a vanília hüvelyt, és belszórom a rizsdarát.
➵ Ha hirtelen öntjük bele, csomós lesz, ha lassan csorgatjuk, és közben keverjük, akkor szép sima lesz. Ízlés dolga, ki hogy szereti.
➵ Addig főzöm, míg krémes, sűrű állagúvá nem válik, majd egy tálkába szedem.
➵ A kellő állag elérése előtt egy picivel kell levenni a tűzről, mert a búzadarához hasonlóan ez is sűrűsödik még álltában.
➵ Mindeközben egy kisebb edényben a málnát, az agavéval összefőzöm, kb 4-5 perc alatt. Fakanállal a szemeket ellapítom, kissé összetöröm.
➵ Egy száraz serpenyőben 2-3 perc alatt megpirítom a szeletelt, blansírozott mandulát.
➵ Tálaláskor a málnaraguval és a mandulával halmozom.
Jó étvágyat! Boldog gyermekkort!
Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon, vagy Instagramon Ripiszke oldalán!