Málnás mandulàs tejbegríz tej- és gluténmentesen

6e3f0f16-a874-4f32-891a-bb22eb4d9035.jpeg

Imádom a tejbegrìzt, nem tudom Ti hogy vagytok vele. Valószínűleg annak köszönhető, hogy a lelkem mélyén még mindig gyerek vagyok, legalábbis imádom felìdézni a rég feledett ízeket és érzéseket. Jó ez a nosztalgia. Ha lenne gyerekem, mert hogy még nincs, biztosan együtt kanalaznànk, de addig is csak magam örvendeztetem meg időről időre. A diéta miatt gluténmentes változatban, barna rizsdarát használva készítem. Legtöbbször fahéjjal vagy kakaóporral, hagyományosan, most azonban egy gyors málna szószt és blansìrozott, pirított mandulát dobtam össze hozzá.

Hozzávalók (1 főre):

  • 4 ek barna rizsdara
  • 4,5 dl mandulatej
  • 1⁄2 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1⁄2 bögre fagyasztott málna
  • 1 tk agave szirup
  • blansírozott mandula

Elkészítés:

➵  A mandulatejet a fél vanília rúddal és a kikapart magokkal felforralom.

➵  Ha felforrt, közepesre veszem a hőfokot, kiveszem a vanília hüvelyt, és belszórom a rizsdarát.

➵  Ha hirtelen öntjük bele, csomós lesz, ha lassan csorgatjuk, és közben keverjük, akkor szép sima lesz. Ízlés dolga, ki hogy szereti.

➵  Addig főzöm, míg krémes, sűrű állagúvá nem válik, majd egy tálkába szedem.

➵  A kellő állag elérése előtt egy picivel kell levenni a tűzről, mert a búzadarához hasonlóan ez is sűrűsödik még álltában.

➵  Mindeközben egy kisebb edényben a málnát, az agavéval összefőzöm, kb 4-5 perc alatt. Fakanállal a szemeket ellapítom, kissé összetöröm.

➵  Egy száraz serpenyőben 2-3 perc alatt megpirítom a szeletelt, blansírozott mandulát.

➵  Tálaláskor a málnaraguval és a mandulával halmozom.

Jó étvágyat! Boldog gyermekkort!

 

Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Ripiszke oldalán!

f8acb9a6-b6f9-43b9-87b3-b2e0141f6a78.jpeg