Klasszikus őszi étel: sütőtökös rizottó

dscf8165_2.jpg

Sütőtök és rizottó. Klasszikus őszi páros. Egyike a kedvenc ételeimnek. Olyan egyszerű, és mégis van benne valami különleges. Melengető és otthonos. Igazság szerint azt szeretem benne a legjobban, hogy akár egy igazi menő ünnepi vacsora főfogásaként is megállja a helyét, így ha hétköznap készítem, akkor is rendkívüli érzés kerít hatalmába. Egyetlen hátránya lehet, hogy igazi odafigyelést igénylő kaja, azaz az állandó kevergetés és tűzhely mellett állás esetében elengedhetetlen. Igényli a figyelmet, cserébe viszont tökéletességet ad.

Hozzávalók:

  • 250 g Arborio rizs (pl. Yano)
  • 1,5 l zöldségalaplé
  • 3 dl száraz fehérbor
  • só, fehér bors
  • 5 + 5 dkg vaj
  • 1 bögre finomra kockázott vöröshagyma
  • 1 finomra aprított fokhagyma
  • 2 bögre sütőtök püré
  • 1/4 bögre parmezán jellegű növényi sajt (nem mentesen, vagy vegánul étkezők használjanak hagyományos sajtokat)
  • 1 teáskanál friss kakukkfű
  • 1/2 teáskanál szerecsendió
  • pirított tökmag

dscf8060_2.jpg

Elkészítés:

➵  A vajat egy nagy tapadásmentes serpenyőben megolvasztom, majd pár perc alatt megdinsztelem rajta a hagymákat.

➵  Ráöntöm a rizst, és fehéredésig pirítom.

➵  Felöntöm a fehérborral, és megvárom míg magába szívja a folyadékot.

➵  Folyamatos kevergetés mellett, decinként adagolva, zöldségalaplevet merek hozzá és közben folyamatosan kevergetem. Ez lényeges pont. A kevergetésnek köszönhetően képes a rizs minél több folyadékot felvenni, és kiengedni a keményítő tartalmát, amitől megkapjuk azt a tökéltes krémes lágyságot, ami a rizottó védjegye. Enélkül nem rizottó a rizottó.

➵  Időközben sózom, borsozom, hozzáadom a fűszereket, és a sütőtökpürét.

➵ Mehet bele a reszelt sajt és a vaj is, majd ha már elkészült a végeredmény, egy utolsó alapos keverés következik. Ha szép, fényes, krémes az egész, akkor tálalhatok is.

➵ Pirított tökmaggal, friss kakukkfűvel, és reszelt sajttal megszórva a legjobb.

Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Ripiszke oldalán!

dscf8177_2.jpg