Klasszikus őszi étel: sütőtökös rizottó
Sütőtök és rizottó. Klasszikus őszi páros. Egyike a kedvenc ételeimnek. Olyan egyszerű, és mégis van benne valami különleges. Melengető és otthonos. Igazság szerint azt szeretem benne a legjobban, hogy akár egy igazi menő ünnepi vacsora főfogásaként is megállja a helyét, így ha hétköznap készítem, akkor is rendkívüli érzés kerít hatalmába. Egyetlen hátránya lehet, hogy igazi odafigyelést igénylő kaja, azaz az állandó kevergetés és tűzhely mellett állás esetében elengedhetetlen. Igényli a figyelmet, cserébe viszont tökéletességet ad.
Hozzávalók:
- 250 g Arborio rizs (pl. Yano)
- 1,5 l zöldségalaplé
- 3 dl száraz fehérbor
- só, fehér bors
- 5 + 5 dkg vaj
- 1 bögre finomra kockázott vöröshagyma
- 1 finomra aprított fokhagyma
- 2 bögre sütőtök püré
- 1/4 bögre parmezán jellegű növényi sajt (nem mentesen, vagy vegánul étkezők használjanak hagyományos sajtokat)
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- pirított tökmag
Elkészítés:
➵ A vajat egy nagy tapadásmentes serpenyőben megolvasztom, majd pár perc alatt megdinsztelem rajta a hagymákat.
➵ Ráöntöm a rizst, és fehéredésig pirítom.
➵ Felöntöm a fehérborral, és megvárom míg magába szívja a folyadékot.
➵ Folyamatos kevergetés mellett, decinként adagolva, zöldségalaplevet merek hozzá és közben folyamatosan kevergetem. Ez lényeges pont. A kevergetésnek köszönhetően képes a rizs minél több folyadékot felvenni, és kiengedni a keményítő tartalmát, amitől megkapjuk azt a tökéltes krémes lágyságot, ami a rizottó védjegye. Enélkül nem rizottó a rizottó.
➵ Időközben sózom, borsozom, hozzáadom a fűszereket, és a sütőtökpürét.
➵ Mehet bele a reszelt sajt és a vaj is, majd ha már elkészült a végeredmény, egy utolsó alapos keverés következik. Ha szép, fényes, krémes az egész, akkor tálalhatok is.
➵ Pirított tökmaggal, friss kakukkfűvel, és reszelt sajttal megszórva a legjobb.
Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon, vagy Instagramon Ripiszke oldalán!