Szőlőragu, hogy ki ne maradjon a sorból

451c80d8-6a75-4e36-a8a9-043c7d8097f0.jpeg

Ha választanom kellene egy kedvencet a vörös szőlők sorából, akkor biztosan az Othellót választanám. Édeskés, gazdag, telt ízvilága önmagában megbabonáz. Egyetlen hátránya, ha főzünk vele,  hogy héja sokkal vastagabb az átlagosnál, és hát van akit ez kifejezetten zavar. Ha nem szeretitek, nyugodtan válasszatok bármilyen másik fajtát, akár fehér vagy kék szőlőszemeket. Ősszel a sütőtök mellett kihagyhatatlan néhány szőlős recept, de bevallom valahogy nem igazán kívánom, s nem szeretek egy alapanyagot csak azért napirendre venni, mert annak épp szezonja van. Nem muszáj-, hanem élvezet főzök, úgyhogy nem sok szőlős receptet, de őrült sütőtök rajongásnak köszönhetően annál több narancssárgát hozok majd. Hogy mégse hagyjam ki teljesen a repertoárból, itt egy nagyon gyors ragu ötlet, amit ízlésünknek és egy kis variálásnak köszönhetően akár édesen vagy sósan is fogyaszthatunk. A karácsonyi vacsi tervezésnél például nagy hasznát vehetitek, mert a különböző sülteket remekül kíséri, de sütemények mellé kínálva is szuper.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • 3 bögre megmosott, félbevágott szőlő
  • 1/3 bögre juharszirup
  • 1/2 bögre jó minőségű száraz vörösbor
  • opcionálisan, ha sósan készítjük:
  • 1/2 bögre zöldségalaplé, só és kevés bors
  • csak 1/4 bögre juharsziup az 1/3 helyett

Elkészítés:

A megmosott szőlőszemeket felezzük, és nagyjából kimagozzuk.

➵  Egy serpenyőben vajat hevítünk, majd rádobjuk a szőlőszemeket. 2-3 percig főzzük, míg kissé összeesnek, és levet eresztenek.

➵  Hozzáadjuk a juharszirupot és a bort, felforraljuk, majd a hőfokot csökkentve addig főzzük, míg legalább felére sűrűsödik.

➵  Kóstolunk, utóízesítünk, ha szükséges.

➵ Ha elértük a kellő állag-, és ízvilágot, akkor tálalhatunk is.

➵ Ha sós változatban készül, a zöldségalaplevet a bor után öntjük hozzá, és csökkentjük a juharszirup mennyiséget. Sózzuk és borsozzuk is ebben az esetben, ízlésünk szerint.

➵ Édesen kásák tetejére halmozva, kókuszjoghurttal és granolával keverve, tejbegrízhez, sütemények mellé kíváló.

➵ Sósan pedig sültek mellé, párolt zölsdégre halmozva, burgonyapürével, édesburgonya nudlival, vagy ami szem-szájnak ingere, tálalhatjuk.

Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Ripiszke oldalán!

 9cb915c5-ed6e-4229-941d-42e9998c8e1d.jpeg