Sütőtökös pite fűszerkeverék

Mivel nyakunkon az ősz, és az ezzel járó kimeríthetetlen ízorgia, így gyorsan utol kell érnem magam, ha nem akarok lemaradni az évszak nyújtotta számtalan gasztronómiai lehetőségről. Na, azért nem aggódom túlzottan, hiszen hosszú, hűvös, nyirkos estékkel teli időszak következik, s bár szeretem a hideg hónapokat, biztos vagyok benne, hogy februárra várhatóan alábbhagy majd a lelkesedésem. Mindenesetre jelen pillanatban tárt karokkal állok elébe. Az ősz, de leginkább a tél a sütőtök, az aranyszínű csemege bitorolhatatlan időszaka.  Számtalan formában készíthetünk belőle finomabbnál finomabb fogásokat. Amellett, hogy fagyos estéken felmelegít, egészségügyi szempontból is rendkívül hasznos a fogyasztása. Magas rosttartalma elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, illetve vitamintartalmánál fogva erős antioxidáns hatású. Ha egyszer nekiállok és sütőtök sütésre kerül a sor, egyszerre több ínycsiklandó ételt is felsorakoztatok. Következő bejegyzésekben szép sorjában be is mutatom ezeket, azonban most egy olyan fűszerkeveréket szeretnék közkinccsé tenni, ami a továbbiakban remek alapul szolgálhat majd. Az eredeti receptet egy angol nyelvű honlapon találtam, s némileg módosítva rajta, elkészítettem a saját verziómat. Került még bele csillagánizs és kardamom. Tudtátok, hogy a kardamom a szív fűszere? A szó a kardia (szív) és amomum (fűszer) szavakból keletkezett. Kevésbé ismeretes, ám annál sokoldalúbban felhasználható fűszer. Sós- és édes ételekhez egyaránt felhasználható.

DSCF2726.jpg

Hozzávalók:

    • 3 ek őrölt fahéj
    • 2 tk őrölt gyömbér
    • 2 tk őrölt szerecsendió
    • 1 ½ tk őrölt szegfűszeg
    • 1 tk őrölt csillagánizs
    • 1 tk őrölt kardamom

Keverjük össze a fűszereket, és töltsük egy jól záródó üvegbe, így hetekig eláll a keverékünk. Ha gondoljuk duplázzuk az adagot, így legközelebb nem kell vele vesződni, csak leemeljük a polcról, és máris ízesíthetünk vele. Akár forró italba, akár egy pitébe szánjuk, nem okozunk csalódást vele. Tipp: A kardamomnak jellegzetes, gazdag, melengető aromája van, és nagyszerű ízesítője például a kakaónak vagy kávénak. Próbáljátok ki!

Snapseed_18.jpg