Vegán csokoládés céklatorta

dsc_5847_2.jpg

Boldogság ez a torta. Elkészíteni is, megenni is, és ajándékozni is. Eszméletlen finom, ahhoz képest nagyon gyorsan elkészül, nem kell vele sokat pepecselni, és életem első vegán tortája. Sokat sütöttem korábban is, de hagyományos alapanyagokból igazán nem jelent nagy kihívást még akkor sem ha saját ízlésemre szeretném alakítani. A vegánosítás már annál bonyolultabb művelet néha számomra, ugyanis van, hogy minden számításom ellenére a végeredmény mégsem hozza az elvártakat. Ez a torta azonban elsőre tökéletes, úgy vélem nem lehet elrontani. Vágjatok bele Ti is, és ha elkészült küdjetek képeket róla. Úgy szeretem mikor megosztjátok velem a tapasztalataitokat!

Hozzávalók:

18 cm-es tortához, 2,5 dl-es bögrével mérve

a tésztához:

  • 30 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú)
  • 8 dkg kókuszolaj
  • 3 chiatojás
  • 28 dkg kókuszvirágcukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1/2 bögre juharszirup
  • 1/4 bögre hajdinaliszt
  • 1,5 bögre mandulaliszt vagy őrölt mandula
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/4 bögre cukrozatlan kakaópor
  • 40 dkg finomra reszelt cékla
  • 3/4 bögre mandulatej
  • 1/2 teáskanál tengeri só

a krémhez:

  • 3 érett avokádó
  • 1/3 bögre kókuszolaj
  • 1/3 bögre juharszirup
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/4 teáskanál tengeri só
  • 20 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú)
  • a díszítéshez:
  • idénygyümölcs
dsc_5857_2.jpg
Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. 2 kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, félretesszük.
  3. A csokoládét a kókuszolajjal gőz fölött homogén masszává olvasztjuk, félretesszük hűlni.
  4. Nagyobb keverőtálban fakanállal alaposan elvegyítjük a kókuszvirágcukrot, a kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a kakaót és a sót.
  5. Kisebb tálban egyneművé keverjük a juharszirupot, a vaníliakivonatot és a chiatojást, majd a lisztes keverékhez adjuk a céklával, a mandulatejjel és az olvasztott csokoládéval együtt.
  6. Alaposan elvegyítjük, és kettéosztva a tortaformákba öntjük. 50-60 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. A krémhez a csokoládét a kókuszolajjal gőz fölött felolvasztjuk, félretesszük hűlni.
  8. Az avokádót kettévágjuk, magját eltávolítjuk, majd a gyümölcshúst evőkanállal kiemeljük a héjból.
  9. Késes aprítóval pulzálva mixeljük legalább 2-3 percig vagy addig, amíg teljesen krémessé nem válik.
  10. Hozzáadjuk a juharszirupot, a kakaót, a vaníliakivonatot, a sót, és további 2 percig pépesítjük.
  11. Végül az olvasztott csokoládé kerül bele, és fakanállal vagy továbbra is a gépet használva alaposan elvegyítjük.
  12. A krémet legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy kellően megszilárduljon.
  13. A krém 1/3-át az egyik tortalapra halmozzuk, hajlított kenőkéssel eloszlatjuk.
  14. Ráhelyezzük a másik lapot, rákanalazzuk és eloszlatjuk a krém 1/3-át.
  15. A maradék töltelékkel bevonjuk a torta oldalát.
  16. A kenőkéssel hullámokat mintázunk a tetején és az oldalán – ezzel egyrészt elfedjük az esetleges hibákat, másrészt könnyedebb, rusztikusabb stílusú desszertet kapunk.
  17. Tetejét idénygyümölccsel díszítve tálaljuk.

Tipp:  1 chiatojáshoz 1 evőkanál chiamagot elkeverünk 2 evőkanál vízzel, és 5 percig pihentetjük – ezalatt a chiamag kellően magába szívja a folyadékot és megduzzad a nedvességtől. Ha gyorsan kell összeállítani a tortát, akkor a megsült tortalapokat érdemes legalább 1 órára vagy annyi időre hűtőbe tenni, amíg teljesen ki nem hűlnek. A tetejét tetszés szerint csokoládéforgáccsal, kakaóbabtörettel, ehető virággal is díszíthetjük.

Remélem, hogy tetszett a recept! Mondd el a véleményedet alul kommentben vagy oszd meg Facebookon,  vagy Instagramon Ripiszke oldalán!
dscf4773_2.jpg