Ripiszke

2017.nov.07.
Írta: choco.and.tahini komment

Zsályás-chilis sütőtökkrémes spagetti

Hát azt hiszem, egyre nehezebb fent tartani a látszatot, hogy nem szeretem a sütőtököt. Tény, hogy egészen a huszas éveim elejéig tényleg nem igazán rajongtam érte. A hagyományos sütőben sült, mézzel csorgatott változatát, édesség gyanánt el bírtam majszolgatni, de sós ízekkel kombinálva, főételként képtelenségnek tekintettem. Ma már tudom, hogy a hűvösebb hónapokban, nincs is jobb, mint sütőtökkel kombinált ételeket készíteni, egyrészt mert intenzív narancssárga színével már a főzés korai, szeletelés fázisában egyfajta antidepresszánsként hat rám, másrészt, mert rendkívül jó áron beszerezhető, és nagyon laktató. Mivel volt itthon friss zsályám, és tököm is édesanyámék kertjéből, valamint ők kettecskén köztudottan óriás nagy barátságban állnak, így adott volt, hogy felhasználásukkal varázsolok valami krémes lágy mártást a fazékban fővögető gluténmentes spagetti mellé. Csodás vega étel pillanatok alatt, tápláló, mégis könnyen emészthető és tele van vitaminnal.

DSCF3212_2.jpg

Tovább

Töltött portobello, édesburgonyával

A sokoldalú portobello gomba főleg a vegetáriánusok számára remek, ízletes helyettesítője a húsnak, íze ugyanis picit hajaz a marhàra. Alacsony kalóriatartalma ideálissá teszi akár diétába illesztve, akár csak az ízélmény kedvéért választjuk. Méretének és textúrájának köszönthetően is helyt áll, ha helyettesítőként alkalmazzuk. Kiváló ételek készülhetnek belőle grillezve, párolva, szendvicsekben, hamburgerben, vagy salátákban szervírozva. A portobello gomba alapvetően a hagyományos barna csiperkegomba nagy méretű változata. Méretes példányok. Kalapjuk akár 13-15 cm átmérőjű is lehet. Hússzerű állagát a kinyílott lemezek és az ennek következtében kialakult alacsony nedvesség tartalom okozza. Ami fontos, hogy a mélybarna lemezeket mindenképpen távolítsuk el (akár egy kiskanál segítségével kikaparva) felhasználás előtt, mert se ízfokozó élménye, se egyéb haszna nincs. Többnyire elszínezi a készülő ételünket, így mindenképpen előnyös ha észben tartjuk mielőtt bármit készítünk belőle. Csak most jön az óriás gasztro vitákat kirobbantani képes része a dolognak, ugyanis javaslom, hogy a fejeket felhasználás előtt ne mossátok meg. Ha nagyon piszkosnak ítélnétek (ami boltban vásárolható darabok esetén valljuk csak be, nem éppen jellemző, ráadásul gyanítom hogy nem az erdőben szedett példányokkal dolgoztok) egy finom sörtéjű kefével tisztítsàtok le a földet. Jelen recepthez négy darab, méretes példányt vásároltam, s ezeket töltöttem meg. Régebben mindig juhtúróval készítve fogyasztottam, de mivel egy ideje csak laktózmentesen étkezem, így áttértem a módosított verziójára. Köretként batátát (édesburgonya) tálaltam, ami azért is nagyszerű, mert együtt sütve mindössze 25 perc alatt elkészülnek, így rendkívül gyorsan összeáll a déli lakoma.

8C5143EA_EA3D_4ABE_AB29_E0C13D3E948D.jpeg

 

Tovább

Csupa-csupa kókusz, avagy a gluténmentes palacsinta másként

Gluténmentes bizony, ugyanis ezek a szép, kis kerek palacsinták kókuszlissztel készülnek. A kókuszliszt friss kókuszhúsból készül, úgy, hogy húsát megszárítják, majd zsírtalanítás után, finomra őrlik. A kókuszliszt a reformélelmiszer kínálat kiemelkedő szereplője, beilleszthető számos diétába, akár paleolit, vegán étrendbe is. Lágyan aromás, sokoldalúan felhasználható alternatívája a fehér liszt helyettesítésének . Használhatjuk levesek, szószok, gyümölcsturmixok készítéséhez, vagy akár főzelékek sűrítésére is. (A zseniális gyömbéres-kókusztejes sárgarépa főzelékemhez például. Erről recept nemsokára.) Jó, ha felhasználása során számításba vesszük, hogy  állagában ugyan a búzafinomlisztre hasonlít, felhasználás során viszont ellentétben a hagyományos lisztfélékkel, ez rengeteg folyadékot vesz fel, majd két-háromszor többet. A felvett folyadék mennyisége miatt a lisztből egészen kis adag is elég, egy 250 g-os csomag recepttől függően akár több sütésre is elegendő. Rosttartalma kimagasló, 58 %. Ezzel egyedülálló a lisztek között. Segít az ideális testsúly elérésében és megtartásában, nem terheli az emésztőrendszerünket. Rosttartalma révén hamar teltségérzetet okoz, ezáltal csökkentve az étvágyat.

2BFBCD83_6642_41E9_A3A5_11EBBBF27F59.jpeg

 

Tovább

Halloween tök helyett

Tavaly ilyenkor óriási Halloween làzban égtem, még A.-t is ràvettem, hogy tököt faragjunk. Nem ment egyszerűen, mert viszonylag merev elképzelései vannak bizonyos dolgokat illetően, s úgy vélem ez a tökölős dolog is ezek közé tartozott. Addig-addig piszkáltam emlékszem, míg végül csak megvettünk két pofàsabb kis tököt. Gondoltam milyen jó buli lesz együtt kifaragni. Még tökfaragó készletet is beszereztem az Internetről. Igen ám, csak arra nem szàmìtottam, hogy A. meglepetés gyanánt egyedül, maga faragja majd ki azokat, s teszi a bejàrati ajtó elé nagy mosollyal, vàrvàn, hogy a kis làmpások nagy örömet okozzanak. A kis tökarcok valóban jól mutattak ugyan, de egy egyébként is nagyon fárasztó munkanap után, meglàtva az immáron kibelezett darabokat, hirtelen azt sem tudtam sírjak vagy nevessek. Egyrészt jópofának tűnt, másrészt ezzel huss, annyi is volt az én közös tökfaragós élményemnek.

CAE43DCD_F916_459D_85FC_6401240A90EA.jpeg

 

Tovább

Gránátalmás-fügés kása karobbal

És már megint, igen, számtalan verzióban; csak is azért, mert nagyon szeretem. A reggeli a nap fénypontja. Leginkább azért, mert ezen kívül nem igazán eszek édességet, már ami a hétköznapokat illeti. Nem mintha, nem lennék édesszájú, sőt!, de az amerikai utunk során elfogyasztott "junk foodnak" köszönhetően a bőröm állapota sajnos rengeteget romlott, így vissza kell térnem a szigorúbb diétához. Tehát a reggeli, a készítése és fogyasztása is, várva várt lehetőség egy kis bűnözésre.

Ha kásákat készítek, ahogyan azt már többször is írtam, nem szeretek pluszban édesíteni. Igyekszem a természetes módon előforduló cukortartalomra - mondjuk gyümölcsök esetén -, illetve az érzéki csalódást nyújtó fűszerekre, mint például a fahéj, hagyatkozni. A mai kása főszereplője azonban a karob és a gránátalma.

A karobot a szentjánoskenyérfa terméséből állítják elő. Pirítva nagyon hasonlít a kakaóporhoz, így annak helyettesítésére is használhatjuk hidegen és melegen történő felhasználás esetén, egyaránt. Jól illik sütemények, krémek, sodók, tejes italok, fagyik, szószok ízesítéséhez. Kevésbé édes, ezért körülbelül másfélszer több kell belőle, mintha kakaóport használnánk.  Energiatartalma és zsírtartalma jóval alacsonyabb, szénhidráttartalma ellenben magasabb ezért plusz, hozzáadott édesítőszert a felhasználás során nem igényel.

Édességét a gránátalma enyhén savanykás íze, valamint a füge egzotikuma ellensúlyozta.

A gránátalmát, a kínai és az ajurvédikus gyógyászatban már évezredek óta használják, számos pozitív hatása miatt. Alacsony kalóriatartalmú, viszont rostokban igen gazdag, kiválóan alkalmas méregtelenítésre és súlycsökkentésre.  Tele van C-, és K vitaminnal, és nagyon erős antioxidáns hatása miatt a rák megelőzésében lehet kiemelkedő szerepe. Nem csak számtalan előnye miatt van pár darab mindig a hűtőben, de annak a figyelmen kívül nem hagyható ténynek köszönhetően is, hogy A. egyik kedvenc gyümölcse.

DSCF2863.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása
Mobil