Ripiszke

2017.nov.14.
Írta: choco.and.tahini 1 komment

Becskei zöldségleves

Nem egy különleges helyi kuriózum,a névválasztás egyszerű, az október 23.-ai hosszú hétvégét töltöttük el ezen a fantasztikus helyen. Becske a Cserhát hegységben található, a Galga-patak völgyében a Szanda-hegy lábánál. Nógrád megye egyik gyöngyszeme. Egy aprócska kis falu, dimbes-dombos vidéken, az Országos Kéktúra egyik kijelölt, 19. számú szakaszán.  Tavasszal-és ősszel a túrázás adta lehetőségeket érdemes itt kihasználni, nyáron pedig a közeli Bánki-tó nyújt felüdülést, biztosít kellemes, nyugodt, pihentető időtöltést. További látnivalóként említeném a Balás-kúriát, mely egy 19. században épült, eredetileg klasszicista, majd átalakítások után eklektikus stílusú remek, illetve az ún. Csigahegy tetején található, 2008-ban felavatott buddhista Megvilágosodás-sztúpát.

becske_sztupa_01

Tovább
Címkék: vacsora

Zsályás sütőtök főzelék mentesen

Nos, ez az a másik fél sült sütőtök darabka, melyet a zsályás spagetti receptben említettem. Nagy volt a kísértés, hogy kecskesajttal, csirkével töltve, sülve készüljön, de józanabbik énem mégis egy főzelékes verzió felé húzott. Mostanában nem igazán ettem főzelékeket, pedig elengedhetetlen része kell legyen az étkezésünknek, ha már csak az emésztésünk könnyítése céljából is gondolunk rá. A sütőtököt sokan szeretik, de leginkább csak leves formájában, vagy önmagában sütve, esetleg mézzel locsolva fogyasztjuk. Érdemes a hagyományoktól elrugaszkodni, nem is gondolnánk mennyi minden készíthető belőle. Adhatjuk rizottóhoz, süthetjük pitébe, vagy akár készíthetünk főzeléket, ahogyan én tettem. Pár levél zsálya, egy kis gyömbér, némi kókusztej, ízesítés és alaplé, csodálatos fogás, percek alatt!

DSCF3389.jpg

Tovább

Citrusos zöldbabfőzelék, zöldfűszeres-citromos csirkemellel

A citrom a mediterrán konyha közkedvelt alapanyaga. Míg itthon zömében tea ízesítésére, süteményekbe, édességekbe és salátákhoz használjuk, addig a mediterrán országokban minden háziasszony alapvető élelmiszere, biztosak lehetünk benne, hogy ha más nem is, de citrusféle van a konyhában. A mediterrán népek ugyanis szó szerint életre keltik vele egynémely fogásukat, olyan felhasználási módokat alkalmazva, melyeket látva és ízlelve a magunkfajta csak ámul-bámul! Mind a gyümölcs héját, mind a gyümölcshúst felhasználják a főzés során. A citrom fogyasztása hazánkban többnyire áldásos gyógyhatásának is köszönhető. A frissen szűrt citromlé elpusztítja a baktériumokat, bőrfiatalító, antioxidáns hatása van. A citromolaj vírusölő hatással is rendelkezik, melyet több tudományos kutatás is igazol. Télen például, a fertőzéses időszakban, a lakás levegőjének fertőtlenítését is végezhetjük vele, úgy, hogy párologtatóba csepegtetve napjában reggel és este adagoljuk. Ezt a sárga húsú, fanyar gyümölcsöt ajánlják fogyókúrákhoz, ugyanis köztudottan zsírégető hatást fejt ki. A reggeli kávé helyett igyatok egy pohár meleg vizet egy citrom levével elkeverve, higgyétek el sokkal jobb hatást fejt ki a szervezetre, mint az instant koffein.

Én most egy egyszerű zöldbabfőzeléket turbóztam fel vele, hogy pikánsabb, üdítőbb ízekre leljek, amit egy zöldfűszeres-citromos fűszerkeverékkel pácolt csirkemellel szervíroztam. A fűszerkeverék nem saját fejlesztés, az Aldiban kapható, és nagyon szeretem.

95CB821E_B972_4C4D_8AED_D060B260D4AC.jpeg

 

Tovább

Pasta Bella tésztabár, igazán olasz és igazán gluténmentes

A csajoktól májusban, a szülinapomra egy nagyon szépséges gyűrűt, és egy ajándékkártyát kaptam. Az ajándékkàrtya afféle invitàció volt, a Pasta Bella tésztabárba szóló meghívást tartalmazta. Ha jól emlékszem, Judit kolléganőm ajánlása alapján esett erre  a választás, többek között annak köszönhetően, hogy mind szeretjük az olasz konyhát, de apropója volt az akkori életmódváltással járó gluténmentes étkezés bevezetése is. Mert hogy ezen a helyen igazi, "tízujjmegnyalós", olasz házi tésztából, tradicionális hozzávalókból frissen készült ételeket szolgálnak fel, kérésre akár mentes kivitelben.

C3648F0E_80C2_4028_845B_D46EFA3F8311.jpeg

Tovább

Vidd magaddal reggeli

Mivel néha nekem is gondot jelent, hogy a kásák világában is érdekes, új, változatos ízekkel, kombinációkkal rukkoljak elő, úgy döntöttem a gyorsan készíthető, "vidd magaddal" reggelik számos lehetőségét is bemutatom nektek. Ezek gyors, rövid, pár másodperces bejegyzések lesznek, csak az összetevőkre koncentrálván.

A mai reggeli 4 hozzávalós, mindösszesen:

  • rizspehely
  • kókusztej
  • gránátalma
  • pomelo
szükségeltetik hozzá.

 

A rizspelyhet krémesre, sűrűre főzzük a kókusztejjel 2 perc alatt, a fennmaradó 1 percben ráhalmozzuk a gyümölcsöket, és már indulhatunk is. Egészséges, fitt, laktató. Nem tartalmaz glutént, laktózt, és hozzáadott cukrot sem. Ugye milyen csodálatos?

süti beállítások módosítása
Mobil