Citrusos zöldbabfőzelék, zöldfűszeres-citromos csirkemellel

A citrom a mediterrán konyha közkedvelt alapanyaga. Míg itthon zömében tea ízesítésére, süteményekbe, édességekbe és salátákhoz használjuk, addig a mediterrán országokban minden háziasszony alapvető élelmiszere, biztosak lehetünk benne, hogy ha más nem is, de citrusféle van a konyhában. A mediterrán népek ugyanis szó szerint életre keltik vele egynémely fogásukat, olyan felhasználási módokat alkalmazva, melyeket látva és ízlelve a magunkfajta csak ámul-bámul! Mind a gyümölcs héját, mind a gyümölcshúst felhasználják a főzés során. A citrom fogyasztása hazánkban többnyire áldásos gyógyhatásának is köszönhető. A frissen szűrt citromlé elpusztítja a baktériumokat, bőrfiatalító, antioxidáns hatása van. A citromolaj vírusölő hatással is rendelkezik, melyet több tudományos kutatás is igazol. Télen például, a fertőzéses időszakban, a lakás levegőjének fertőtlenítését is végezhetjük vele, úgy, hogy párologtatóba csepegtetve napjában reggel és este adagoljuk. Ezt a sárga húsú, fanyar gyümölcsöt ajánlják fogyókúrákhoz, ugyanis köztudottan zsírégető hatást fejt ki. A reggeli kávé helyett igyatok egy pohár meleg vizet egy citrom levével elkeverve, higgyétek el sokkal jobb hatást fejt ki a szervezetre, mint az instant koffein.

Én most egy egyszerű zöldbabfőzeléket turbóztam fel vele, hogy pikánsabb, üdítőbb ízekre leljek, amit egy zöldfűszeres-citromos fűszerkeverékkel pácolt csirkemellel szervíroztam. A fűszerkeverék nem saját fejlesztés, az Aldiban kapható, és nagyon szeretem.

95CB821E_B972_4C4D_8AED_D060B260D4AC.jpeg

 

Hozzávalók:

  • 500 g zöldbab
  • 1 vöröshagyma
  • 1 l víz
  • 1 tk gluténmentes ételízesítő
  • 200 ml bio rizstejszín (The Bridge márkájú, újabban preferálom ezeket a termékeket)
  • 1 ek rizsliszt
  • negyed (vagy fél) citrom leve, attól függően milyen lédús a citromunk
  • friss, aprított petrezselyem
  • 500 g csirkemell
  • zöldfűszeres- citromos fűszerkeverék (Aldi)
  • 3 ek kókuszolaj
  • só, fehér bors

A csirkemellet megtisztítom, tetszőleges szeletekre vágom, és egy tálba teszem. Hozzáadom a fűszerkeveréket, két evőkanál kókuszolajat, majd jól összeforgatom, hogy mindenhol kellően átjárja a pác. Ha van rá lehetőségem egy éjszakán át hűtőben pihentetem, de ez a momentum akár idő hiányában el is hagyható. Az apróra vágott vöröshagymát egy evőkanál kókuszolajon üvegesre pirítok. Hozzáadom a feldarabolt zöldbabot, párszor megkeverve futtatom az olajon, majd felöntöm egy liter vízzel. Sózom, fehér borssal és gluténmentes ételízesítővel szórom. Puhára főzöm, majd a rizsliszttel elkevert rizstejszínnel sűrítem. Hozzáfacsarom egy negyed (esetleg fél) citrom levét, majd friss, aprított petrezselymet keverek hozzá. Előveszek egy teflon serpenyőt, és az előzőleg bepácolt hússzeletek mindkét oldalát megpirítom. Nem célszerű túl sokáig sütni, mert arra törekszünk, hogy a szeletek belül omlósak maradjanak, és ne akadjanak a torkunkon az első falatnál. Ez nem több, mint 3-4 perc oldalanként. Ha elkészült a még meleg főzelékkel tálalom.