Becskei zöldségleves

Nem egy különleges helyi kuriózum,a névválasztás egyszerű, az október 23.-ai hosszú hétvégét töltöttük el ezen a fantasztikus helyen. Becske a Cserhát hegységben található, a Galga-patak völgyében a Szanda-hegy lábánál. Nógrád megye egyik gyöngyszeme. Egy aprócska kis falu, dimbes-dombos vidéken, az Országos Kéktúra egyik kijelölt, 19. számú szakaszán.  Tavasszal-és ősszel a túrázás adta lehetőségeket érdemes itt kihasználni, nyáron pedig a közeli Bánki-tó nyújt felüdülést, biztosít kellemes, nyugodt, pihentető időtöltést. További látnivalóként említeném a Balás-kúriát, mely egy 19. században épült, eredetileg klasszicista, majd átalakítások után eklektikus stílusú remek, illetve az ún. Csigahegy tetején található, 2008-ban felavatott buddhista Megvilágosodás-sztúpát.

becske_sztupa_01

A sztúpát világnézetre és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül bárki meglátogathatja, és megtapasztalhatja annak erőteljes, áldásos hatását; a buddhista filozófia szerint a sztúpák emlékeztetnek minket a személyes fejlődés lehetőségére, amely során kibontakozik saját belső tökéletességünk, az összes csodálatos tulajdonság és képesség, ami bennünk rejlik, és amivel a mások és a saját magunk hasznára válhatunk. A buddhista látásmód szerint az építményt balról jobbra megkerülve, lassú köröket róva, erőteljes kívánságokat tehetünk, főként mások javára, mellyel "gazdagíthatjuk" életünket, és pozitív benyomásokat ültethetünk el tudatunkban.

A hosszú hétvége napjai igazi borongós, ködös, szürke őszben teltek, ezért gondoltam úgy, mind lelki-, mind fizikális szinten üdítően hat majd ránk egy tál, ízes, forró leves.

3283D28D_C686_43EF_A24C_AF219DFB349C.jpeg

Alapanyagokat tekintve nem vittem túlzásba a beváráslást, mivel gyakorlott Becske látogató lévén tudom, hogy szálláshelyünkön, sem óriás nagy tárolási, sem főzési lehetőségek nincsenek. Egy aprócska kis hűtő, és két gázrózsa nyújt ilyenkor komfort érzetet. Péntek délután, indulás előtt, a zuhogó eső hatására alakult ki fejemben a három napos menü, s az otthon található alapanyagokat összeszedve, némi tudatos Tescos bevásárlással kiegészítve terveztem egyszerű, gyors, jól kombinálható ételeket. A levesbe mindösszesen répa, burgonya, fok-, és vöröshagyma, egy paradicsom, és fél TV-paprika került, ízesítés gyanánt egy jó nagy adag zellerzölddel és petrezselyemmel kiegészítve. Sóztam, borsoztam, és nagyon lassú tűzön alaposan összefőztem az ízeket. Bátran állíthatom maximálisan elégedettek voltunk, s a nagy adag burgonyának köszönhetően a másodikkal már alig bírtunk.

3BD553AB_9ED6_4C7F_B5B0_B6523C5817B7.jpeg

Hozzávalók:

    • 5-6 szál répa
    • 6 db burgonya
    • 2 ek ételízesítő
    • 1,7 l víz
    • 1 paradicsom
    • ½ TV-paprika
    • 1 fokhagyma
    • 1 vöröshagyma
    • só, bors, chilipehely
    • egy nagy csokor zellerzöld
    • egy nagy csokor petrezselyem
    • 5-6 levél zsálya

Kevés kókuszzsíron megfuttatom a felkarikázott répát, várok vele, míg a természetes cukortartalomtól enyhén karamellizálódik. Rádobom a kés lapjával kicsit megtört fokhagymát (erre azért van szükségünk, mert az aromák így gyorsabban, és könnyebben kioldódnak), és a negyedelt vöröshagymát. Hozzáadom ugyancsak a paradicsomot, illetve a felezett paprikát, egy evőkanál ételízesítőt, sózom, borsozom, felöntöm vízzel, majd a friss fűszereket is ráhalmozom. Félig lefedve, alacsony hőmérsékleten puhítom, nem forralva, mert arra törekszem, hogy a zöldségek kifőtt aromája ízesítse majd be igazán a levet. Ez nyilván sokkal gyorsabban menne, ha plusz ízekkel turbóznánk úgy, mint karalábé, zellergumó, fehérrépa, esetleg zöldborsó, azonban esetünkben abból gazdálkodtam, ami rendelkezésünkre állt. Ha már majdnem megfőtt a répa, a felkockázott (nálam nagyobb darabokra) burgonya is belekerül, majd további 15 perc után már tálaltam is. Annak ellenére, hogy ez egy igen "low budget" és szegényes beltartalommal bíró leves lett, ízélménye semmit sem csökkent, ami a friss, hazai, kertben termesztett zöld fűszereknek köszönhető, édesanyámék kertjéből.

D5B77954_1B84_4D2A_A805_30CCEA044021.jpeg

F41D1320_0DE8_4E43_AE30_CA2570A0306F.jpeg

Címkék: vacsora