Töltött portobello, édesburgonyával

A sokoldalú portobello gomba főleg a vegetáriánusok számára remek, ízletes helyettesítője a húsnak, íze ugyanis picit hajaz a marhàra. Alacsony kalóriatartalma ideálissá teszi akár diétába illesztve, akár csak az ízélmény kedvéért választjuk. Méretének és textúrájának köszönthetően is helyt áll, ha helyettesítőként alkalmazzuk. Kiváló ételek készülhetnek belőle grillezve, párolva, szendvicsekben, hamburgerben, vagy salátákban szervírozva. A portobello gomba alapvetően a hagyományos barna csiperkegomba nagy méretű változata. Méretes példányok. Kalapjuk akár 13-15 cm átmérőjű is lehet. Hússzerű állagát a kinyílott lemezek és az ennek következtében kialakult alacsony nedvesség tartalom okozza. Ami fontos, hogy a mélybarna lemezeket mindenképpen távolítsuk el (akár egy kiskanál segítségével kikaparva) felhasználás előtt, mert se ízfokozó élménye, se egyéb haszna nincs. Többnyire elszínezi a készülő ételünket, így mindenképpen előnyös ha észben tartjuk mielőtt bármit készítünk belőle. Csak most jön az óriás gasztro vitákat kirobbantani képes része a dolognak, ugyanis javaslom, hogy a fejeket felhasználás előtt ne mossátok meg. Ha nagyon piszkosnak ítélnétek (ami boltban vásárolható darabok esetén valljuk csak be, nem éppen jellemző, ráadásul gyanítom hogy nem az erdőben szedett példányokkal dolgoztok) egy finom sörtéjű kefével tisztítsàtok le a földet. Jelen recepthez négy darab, méretes példányt vásároltam, s ezeket töltöttem meg. Régebben mindig juhtúróval készítve fogyasztottam, de mivel egy ideje csak laktózmentesen étkezem, így áttértem a módosított verziójára. Köretként batátát (édesburgonya) tálaltam, ami azért is nagyszerű, mert együtt sütve mindössze 25 perc alatt elkészülnek, így rendkívül gyorsan összeáll a déli lakoma.

8C5143EA_EA3D_4ABE_AB29_E0C13D3E948D.jpeg

 

Hozzávalók:

    • 4 db 10-13 cm-es Portobello gomba
    • 1 doboz laktózmentes cottage cheese
    • 5 szelet bacon
    • 1 kisebb lila hagyma
    • só, fehér bors, chili
    • kevés lenmagolaj
    • friss petrezselyem
    • reszelt növényi sajt
    • 1 nagyobb darab édesburgonya

 

A gombákat tisztítom meg először; eltávolítom a tönköket, és ahogy fentebb említettem egy kiskanál segítségével kikaparom a sötétbarna lemezeket. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe ültetem őket, sózva, kevés lenmagolajjal locsolva. Apróra vágom a lila hagymát, és a bacont, majd serpenyőben 3-4 perc megpirítom. Ha elkészült a cottage cheesehez adom, némi reszelt növényi sajt, só, fehér bors, chili társaságában. Az egészet jól elkeverem, és a kalapokba töltöm. Az édesburgonyát meghámozom, hosszúkás csíkokra vágom, és fűszereres (só, bors, chili) lenmagolajba forgatom. Szintén a tepsire terítem, a gombák mellé. Néhány szál petrezselymet dobok rá, és sütőbe teszem. 190 °C-on sütöm, alsó-felső sütési fokozaton úgy 20 percig, majd emelve a hőfokon további 5 percig grillezem. Ha jól esik, a grillfázis előtt még szórjuk meg a gombafejeket reszelt sajttal, és így süssük ropogósra. Tipp: A batatá mellé egy gyors paradicsomos salsát is készíthetünk mártogatós gyanánt. Ha így járunk el, akkor a batáta önmagában is egy laktató, minden tekintetben teljes értékű főétellé avanzsálható. A "pico de gallo", azaz a mexikói paradicsom salsa roppant egyszerűen elkészíthető, mindösszesen 3 db érett paradicsom, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 salotta hagyma, fél lime leve, chilipehely, só, bors kellenek hozzá. 
A paradicsomot néhány percre forrásban lévő vízbe dobjuk, kivesszük, héját lehúzzuk. A húst apró kockákra vágjuk. A finomra aprított hagymát, a sűrített paradicsomot, valamint a chilipelyhet belekeverjük. Hozzáadjuk a citrom levét, sózzuk, borsozzuk. Ennyi az egész! Jó étvágyat!

1545D8F4_5E0F_4635_99A5_E03D325C3223.jpeg