Csupa-csupa kókusz, avagy a gluténmentes palacsinta másként

Gluténmentes bizony, ugyanis ezek a szép, kis kerek palacsinták kókuszlissztel készülnek. A kókuszliszt friss kókuszhúsból készül, úgy, hogy húsát megszárítják, majd zsírtalanítás után, finomra őrlik. A kókuszliszt a reformélelmiszer kínálat kiemelkedő szereplője, beilleszthető számos diétába, akár paleolit, vegán étrendbe is. Lágyan aromás, sokoldalúan felhasználható alternatívája a fehér liszt helyettesítésének . Használhatjuk levesek, szószok, gyümölcsturmixok készítéséhez, vagy akár főzelékek sűrítésére is. (A zseniális gyömbéres-kókusztejes sárgarépa főzelékemhez például. Erről recept nemsokára.) Jó, ha felhasználása során számításba vesszük, hogy  állagában ugyan a búzafinomlisztre hasonlít, felhasználás során viszont ellentétben a hagyományos lisztfélékkel, ez rengeteg folyadékot vesz fel, majd két-háromszor többet. A felvett folyadék mennyisége miatt a lisztből egészen kis adag is elég, egy 250 g-os csomag recepttől függően akár több sütésre is elegendő. Rosttartalma kimagasló, 58 %. Ezzel egyedülálló a lisztek között. Segít az ideális testsúly elérésében és megtartásában, nem terheli az emésztőrendszerünket. Rosttartalma révén hamar teltségérzetet okoz, ezáltal csökkentve az étvágyat.

2BFBCD83_6642_41E9_A3A5_11EBBBF27F59.jpeg

 

838D01D3_DB05_4C83_8E2B_49529092F680.jpeg

Hozzávalók:

    • 3 tojás
    • 1 ek. juhar-, vagy Agave-szirup, esetleg méz
    • 2 dl kókusztej
    • 1 dl kókuszliszt
    • 2 dkg kókuszreszelék (1 ek, el is hagyható)
    • 1 csomag gluténmentes sütőpor
    • 1 ek. kókuszolaj
    • csipetnyi só
    • 2 evőkanál tápióka-(vagy kukorica) keményítő

A tojást egy tálba ütjük, és egy habverő segítségével felverjük. Hozzáadjuk a mézet, és a kókusztejet. Egy másik tálban összevegyítjük a száraz alapanyagokat, a kókuszlisztet, kókuszreszeléket, sütőport, keményítőt, és sót, majd a tojásos masszába forgatjuk. Egy serpenyőben kevés kókuszolajat hevítünk, és kis halmokban kisütjük a palacsintákat. Mézzel, kókuszreszelékkel, juharsziruppal, gyümölcsökkel, kókusztejszínhabbal tálalhatjuk. Fontos! mindenképp szükséges bele valamilyen keményítő, különben esélytelen megfordítani, és egyben tartani őket, ráadásul ezek a kis palacsinták nagyon gyorsan odaégnek, így ügyeljetek, hogy ne süljenek túl.

AB99878B_FB93_4A24_AC65_29309A121291.jpeg