Csupa-csupa kókusz, avagy a gluténmentes palacsinta másként
Gluténmentes bizony, ugyanis ezek a szép, kis kerek palacsinták kókuszlissztel készülnek. A kókuszliszt friss kókuszhúsból készül, úgy, hogy húsát megszárítják, majd zsírtalanítás után, finomra őrlik. A kókuszliszt a reformélelmiszer kínálat kiemelkedő szereplője, beilleszthető számos diétába, akár paleolit, vegán étrendbe is. Lágyan aromás, sokoldalúan felhasználható alternatívája a fehér liszt helyettesítésének . Használhatjuk levesek, szószok, gyümölcsturmixok készítéséhez, vagy akár főzelékek sűrítésére is. (A zseniális gyömbéres-kókusztejes sárgarépa főzelékemhez például. Erről recept nemsokára.) Jó, ha felhasználása során számításba vesszük, hogy állagában ugyan a búzafinomlisztre hasonlít, felhasználás során viszont ellentétben a hagyományos lisztfélékkel, ez rengeteg folyadékot vesz fel, majd két-háromszor többet. A felvett folyadék mennyisége miatt a lisztből egészen kis adag is elég, egy 250 g-os csomag recepttől függően akár több sütésre is elegendő. Rosttartalma kimagasló, 58 %. Ezzel egyedülálló a lisztek között. Segít az ideális testsúly elérésében és megtartásában, nem terheli az emésztőrendszerünket. Rosttartalma révén hamar teltségérzetet okoz, ezáltal csökkentve az étvágyat.
Hozzávalók:
-
- 3 tojás
- 1 ek. juhar-, vagy Agave-szirup, esetleg méz
- 2 dl kókusztej
- 1 dl kókuszliszt
- 2 dkg kókuszreszelék (1 ek, el is hagyható)
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 1 ek. kókuszolaj
- csipetnyi só
- 2 evőkanál tápióka-(vagy kukorica) keményítő
A tojást egy tálba ütjük, és egy habverő segítségével felverjük. Hozzáadjuk a mézet, és a kókusztejet. Egy másik tálban összevegyítjük a száraz alapanyagokat, a kókuszlisztet, kókuszreszeléket, sütőport, keményítőt, és sót, majd a tojásos masszába forgatjuk. Egy serpenyőben kevés kókuszolajat hevítünk, és kis halmokban kisütjük a palacsintákat. Mézzel, kókuszreszelékkel, juharsziruppal, gyümölcsökkel, kókusztejszínhabbal tálalhatjuk. Fontos! mindenképp szükséges bele valamilyen keményítő, különben esélytelen megfordítani, és egyben tartani őket, ráadásul ezek a kis palacsinták nagyon gyorsan odaégnek, így ügyeljetek, hogy ne süljenek túl.