Zsályás-chilis sütőtökkrémes spagetti

Hát azt hiszem, egyre nehezebb fent tartani a látszatot, hogy nem szeretem a sütőtököt. Tény, hogy egészen a huszas éveim elejéig tényleg nem igazán rajongtam érte. A hagyományos sütőben sült, mézzel csorgatott változatát, édesség gyanánt el bírtam majszolgatni, de sós ízekkel kombinálva, főételként képtelenségnek tekintettem. Ma már tudom, hogy a hűvösebb hónapokban, nincs is jobb, mint sütőtökkel kombinált ételeket készíteni, egyrészt mert intenzív narancssárga színével már a főzés korai, szeletelés fázisában egyfajta antidepresszánsként hat rám, másrészt, mert rendkívül jó áron beszerezhető, és nagyon laktató. Mivel volt itthon friss zsályám, és tököm is édesanyámék kertjéből, valamint ők kettecskén köztudottan óriás nagy barátságban állnak, így adott volt, hogy felhasználásukkal varázsolok valami krémes lágy mártást a fazékban fővögető gluténmentes spagetti mellé. Csodás vega étel pillanatok alatt, tápláló, mégis könnyen emészthető és tele van vitaminnal.

DSCF3212_2.jpg

Hozzávalók (2 adag):

    • 1/2 zacskó gluténmentes spagetti
    • 1/2 sült sütőtök húsa,kockákra vágva (azért csak a fele, mert a másik feléből főzelék készült)
    • 1 közepes vöröshagyma
    • 3 evőkanál laktózmentes mascarpone
    • 125 ml rizstejszín
    • 4-5 levél zsálya
    • 50 g vaj
    • só, bors, chilipehely

Egy edénybe felteszem főni a fél zacskó gluténmentes spagettit, szokásos módon. Közben vajat teszek egy serpenyőbe, és rádobom a felaprított vöröshagymát. Közepes lángon pirítom, figyelek, hogy ne kapjon oda. Hozzáadom a felaprított zsályát és felkockázott sütőtököt (melyet előzőleg már megsütöttem 190 °C-on 45 perc alatt). Párat keverek rajta, de mivel már sült tökkel dolgozom, így nem szükséges tovább puhítanom, kellő állaggal rendelkezik már most is. Hozzáadok két evőkanál laktózmentes mascarponét, és egy fél doboz, azaz 125 ml rizstejszínt. Sózom, borsozom, chili pehellyel szórom, pár percig rotyogtatom. Ahogy a tészta kifőtt, kb. 9-10 perc, már tálalom is az ebéd-, vagy vacsoránkat, hiszen ez idő alatt a mártás is elkészült. Frissen aprított zsályával szóróm. Tipp: Ha valami ennél is laktatóbbra vágyunk, vagy éppen húshiányban szenvedünk, készítsük baconnal, úgy, hogy ennek a pirításával kezdjük az egész folyamatot, majd a vöröshagyma hozzáadását követően ugyanúgy járunk el, mint a leírtak során.