Ripiszke

2018.jan.08.
Írta: choco.and.tahini komment

Spagetti arrabiata cukkinivel gazdagítva

Gyors, pénztárcabarát, gluténmentes, tejmentes, cukormentes, tojásmentes, vegán. Arrabiata spagetti cukkinivel. Egyrészt mert se időm, se energiám nem volt másra, másrészt mert csak ehhez volt itthon elegendő alapanyag. A liszteken és egybeken kívül persze, de nagyon pepecs dolgokba nem volt kedvem belevágni. Bizony ám, még a főzés szerelmeseinek is van olyan napja, amikor csak a "dobjuk gyorsan össze" receptek jöhetnek számításba. Ám ez senkit ne tévesszen meg, ez a fogás, egyszerűsége ellenére is, csodálatos!

e_11.jpeg

 

Tovább

Smarni kókuszlisztből

A császármorzsa vagy daramorzsa (más néven porozinkó, smarni vagy grízsmarni, németül Kaiserschmarrn) egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztadesszert. A bécsi konyha legismertebb édessége, mely a volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel. Úgy tűnik az én konyhàmban a császármorzsák minden esetben valami totális véletlennek köszönhetően, egy kilátástalannak tűnő helyzetből mentett szituációnak köszönhetők. Kókuszos verziója tekintetében éppen úgy esett, hogy első próbálkozásom cseppet kudarcba fulladt a kókuszpalacsinta elkészítésekor. A tészta túl sűrű, mégis lágy, nehezen kezelhetővé sikeredett, s úgy terült szét a serpenyőben, mint a Nagy-alföld. Éppen elszomorodni készültem, mikor a serpenyő aljáról egy lapos fakanállal felvakarni készült tészta nyuszatolása során az a meglepetés ért, hogy szépen, amolyan császármorzsaszerű kis pödrökbe áll össze. Tudjátok mit? A végére gyönyörű lett. :) Be is tömtem szépen reggelire a palacsinták helyett, barack-és szatmári szilvalekvárral és karamellszósszal tálalva, egy jó forró gabonakávé kíséretében. A.-nak is hagytam belőle délutánra, hogy kikérjem kritikus véleményét. Átment a szűrön. ;)

06BB60DE_05F1_48FB_A04A_958E2AB4162F.jpeg

Tovább

Színezd újra!, avagy a 2017-ben tanultam belőle, így a '18-as évben másként lesz

A 2017-es év egy nagyon kemény, kihívásokkal és fentekkel-lentekkel teli évnek bizonyult. Ahogyan a baráti, és ismerősi körben hallottam, nem csak számomra jelentett igazi kihívást. A legjobb fejlődési lehetőségekbe azonban csak nehézségeken keresztül botlunk, így hálás vagyok minden percért, és eseményért, ami így, vagy úgy bekövetkezett. A tanulságokat levontam, és kész akciótervvel állok neki az idei évnek. Előreláthatólag is sok változást hoz majd, és bízom benne, hogy ezek az első   - boldogabb, kiegyensúlyozottabb élethez tett - lépések. A legnagyobb változást mégis a blog indítása hozta. Nagyon sokáig kerestem - a testmozgás mellett - mi az az elfoglaltság, ami ennyi örömmel és boldogsággal tölt el. Az első hónapban óriás izgalommal és hihetetlen energiával telve vágtam bele a blogolás rejtelmeibe, majd rájöttem, nem eszik olyan forrón a kását, sokkal több aspektusát kell kiismernem, mint azt naiv, kezdő hozzáállásommal gondoltam. Azon kívül, hogy a WP, SEO és egyebek rejtelmeibe kell az embernek ilyenkor beleásnia magát, gondolni kell a "hogyan tovább?", "mik a célok?", "ki a közönség?", "főbb motivációk?", és egyéb kérdésekre is. Az időfaktorral sem számoltam megfelelően, mert a tervezettnél sokkal többet vesz el. Olyan munkakörben dolgozom, melyben sokszor nem 8 óra a 8 óra, és este ha hazaesem, leginkább csak egy pihentető, legalább 6 órás alvásra vágyom. A munka területén kívül, még számos színtéren is helyt kell állnia az embernek, s bevallom nekem ezt csak a barátok, testmozgás, énidő rovására sikerült elérnem. Rájöttem, hogy kocenpcionálnom kell a folyamataimat, és idén a tudatos tervezés híve leszek. Épp a minap szereztem be egy szuper határidőnaplót, segítségével tervezem meg az 2018-as életemet. A legfontosabb pontok, amiket szem előtt tartok majd:

Tovább

Újévi lencsefőzelèk lisztmentesen

A szilvesztert a Szekszárdi borvidèken töltöttük kettesben. Fantasztikusan sikerült. Imádom ezt a tàjegysèget és biztosan visszajövünk. Lévén csak egy kis teakonyha állt rendelkezésre az apartmanban, amit bèreltünk, így kicsit aggódtam, hogyan oldom majd meg az újévi lencsefőzelèk kérdését, de ràjöttem közös kreativitàsunk határtalan, így nem jelentett problémát. Abból főztünk ami rendelkezésünkre állt, így került bele citromlé helyett balzsamecet, a pirospaprika helyett sűrített paradicsom, és maradt el a lisztes sűrítès. És tudjátok mit? Olyan finom lett, hogy mostantól csak így készítem.

Boldog Új Évet Nektek!

F1C06940_4AA4_41E4_831E_8032F4B1CAE2.jpeg

Tovább

Birsalmatorta cideröntettel

Legyünk hűek a Szilveszterhez ezzel az enyhén alkoholos édességgel. Na az a 4,5% tartalom, aminek a fele -ha nem az egész-  a forralásnál egy az egyben köddé válik, nem hiszem, hogy nagyon kifogna rajtunk, így bátran ajánlom az apróbb nemzedéknek is. Gyümölcsös, aromás, könnyed kis sütemény, mely így a karácsonyi degeszre evést követően még éppen belénk fér. Birsalmatorta cider öntettel.

Tovább
süti beállítások módosítása
Mobil