Smarni kókuszlisztből

A császármorzsa vagy daramorzsa (más néven porozinkó, smarni vagy grízsmarni, németül Kaiserschmarrn) egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztadesszert. A bécsi konyha legismertebb édessége, mely a volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel. Úgy tűnik az én konyhàmban a császármorzsák minden esetben valami totális véletlennek köszönhetően, egy kilátástalannak tűnő helyzetből mentett szituációnak köszönhetők. Kókuszos verziója tekintetében éppen úgy esett, hogy első próbálkozásom cseppet kudarcba fulladt a kókuszpalacsinta elkészítésekor. A tészta túl sűrű, mégis lágy, nehezen kezelhetővé sikeredett, s úgy terült szét a serpenyőben, mint a Nagy-alföld. Éppen elszomorodni készültem, mikor a serpenyő aljáról egy lapos fakanállal felvakarni készült tészta nyuszatolása során az a meglepetés ért, hogy szépen, amolyan császármorzsaszerű kis pödrökbe áll össze. Tudjátok mit? A végére gyönyörű lett. :) Be is tömtem szépen reggelire a palacsinták helyett, barack-és szatmári szilvalekvárral és karamellszósszal tálalva, egy jó forró gabonakávé kíséretében. A.-nak is hagytam belőle délutánra, hogy kikérjem kritikus véleményét. Átment a szűrön. ;)

06BB60DE_05F1_48FB_A04A_958E2AB4162F.jpeg

Hozzávalók:

  • 4 tojás (vegán recept esetében Organ tojáspótló, 1 egész tojás helyettesítésére: 1 teáskanál (3g) tojáshelyettesítő 2 evőkanál (30ml) víz)
  • 1 ek. juhar-, vagy Agave-szirup
  • 2,5 dl kókusztej
  • 10 dkg kókuszliszt
  • 1 tk. gluténmentes sütőpor
  • 1 ek. kókuszolaj
  • csipetnyi só

A tojást egy tálba ütjük, és egy habverő segítségével felverjük. Hozzáadjuk a mézet, és a kókusztejet. Egy másik tálban összevegyítjük a száraz alapanyagokat, a kókuszlisztet, sütőport, és sót, majd a tojásos masszába forgatjuk. 10 percig pihentetjük mindenféle kevergetés, babrálás nélkül. Egy serpenyőben kevés kókuszolajat hevítünk, beleöntjük a masszát, várunk míg picit megsül az alja, majd egy lapos fakanál segítségével szépen császármorzsás állagúra szaggatjuk. Én barack-és szatmári szilvalekvárral és karamellszósszal tálalva, egy jó forró gabonakávé kíséretében fogyasztottam.

2959792A_02B5_4EF5_9F37_98F31017C223.jpeg