Komplett ebéd seperc alatt

 dscf0833_2.jpg

A kevesebb, néha több!

Tartja a mondás, és sok esetben igaznak is bizonyul. A héten elgondolkodtam mennyi felesleges problémától szabadítanánk meg magunkat, ha valóban ezen alapelv mentén élnénk életünket. Persze ezt lehetne napokon, heteken, sőt hónapokon át boncolgatni, mert megosztó egy téma, de mindenképp érdemes elgondolkodnunk merre fejlődik a világ, s vele együtt mi is. A globalizáció, a nyitottság, a gyors információáramlás, az, hogy mindent azonnal elérhetünk, a temérdek marketing- és pr fogás, a rengeteg legyártott árucikk, mind olyan fogalmak, melyek sokszor észrevétlenül is, de túlterhelik a mindennapokat. A fogyasztói társadalom béklyói, az elvárások, a megfelelés. Mindig többet, jobbat, szebbet, újabbat. Vajon szabadság vagy inkább rabság -e mindez? Számomra mindenképpen az utóbbi. Sok cikket olvasok mostanság a minimalizmus témájáról, hogy hogyan is ültessük át ezt a fajta látásmódot a gyakorlatba, és minél többet olvasok róla, annál jobban tetszik. Persze, mint minden cselekedet, ami a megszokásaink újraformálását jelenti,  ezt is hosszabb idő követi, de érdemes legalább a alapokkal tisztában lenni, s kis lépésekkel, de célzott változásokat előidézni.  Hát ez a fogás számomra abszolút minimalista, mert rendkívül egyszerű és gyors, nincs benne semmi faxni, mégis tökéletesen passzol, akár egy ünnapi asztalra is.

Hozzávalók:

Grillezett spárga:

  • 1 csomag zöldsprárga (sprágafélékről cikk korábban itt)
  • 1 evőkanál dermerara cukor
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál földimogyoró olaj
  • bors
  • chilipehely
  • fél narancs leve
  • löttyintésnyi citromlé

 

Burgonyapüré:

  • 6-7 szem nagyobb burgonya
  • 15 dkg növényi vaj (vagy laktózmentes vaj)
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 dl cukrozatlan mandulatej
  • só, bors, szerecsen

 

Tofuval töltött gombafejek:

  • 500 g tölteni való csiperke (vagy portobelló)
  • 180 g natúr vagy füstölt tofu
  • 250 g növényi joghurt (vagy laktózmentes)
  • 2 szál újhagyma
  • fél fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, chilipehely

 

Elkészítés:

  1. Először a gombával kezdem, mert 25 percet sütöm majd a sütőben, s ez idő alatt készítem el a köreteket.
  2. A gombát megmosom,  megpucolom és óvatosan kiemelem a tönköket. (Igen, ki így, ki úgy csinálja. Van aki nem pucolgat, a legtöbb chef szerint felesleges. Ha nagyon vaskos, én bizony eltávolítom a nem kívánt részeket.)
  3. A tönkre nem lesz most szükségünk, bár belefőzhetnénk a töltelékbe, ha úgy kívánjuk, de én jelen esetben egy gyors zöldségleveshez adtam inkább hozzá.
  4. Veszek egy hőálló edényt, kevés olajat és vizet öntök bele, és a megtisztított, előkészített gombafejeket sorban egymás mellé ültetem. Ha nem akarnak megállni, akkor a kalapjukat vízszintesen kiegyenesítem, így nem fog a töltelékkel felborulni.
  5. Egy serpenyőben kevés vajat olvasztok, a felszelt hagymákat üvegesre pirítom, majd a fokhagymát is vékonyra szelve, megfuttatom. Hozzáadom a villával áttört tofut, a joghurtot, ízesítem, egyet-kettőt keverek rajta, majd a tölteléket a gombafejekbe adagolom.
  6. Előmelegített sütőben sütöm, 200 fokon, 25 percig.
  7. Egy lábasban sós vízet forralok, és a meghámozott, felkockázott burgonyát hozzávetőlegesen 20 perc alatt puhára főzöm. (A főzés ideje függ a burgonya fajtájától, és szedési idejétől, így villával ellenőrizzük néha az állagot.)
  8. Az elkészült burgonyát leszűröm, vajjal és tejjel lágyítom, fűszerezem, és egy botmixerrel krémesre töröm. Szeretek sörélesztő pelyhet is adni hozzá, mert picit parmezános jelleget kölcsönöz neki.
  9. A sprágákat megmosom, előkészítem (bővebben itt olvasható) fás végét letöröm, majd egy gyors pácot készítek a fent felsorolt hozzávalókból. Összeforgatom a páccal, és tálalás előtt pár perccel egy grill serpenyőben párszor átforgatva megsütöm. Ügyeljünk rá, hogy roppanós maradjon, a cél csak annyi, hogy az édes-savanyú pác hirtelen rákaramellizálódjon.
  10. Ha a gomba elkészült tálalhatjuk is, krémes burgonyapürével és pikáns grillezett sprágával.

 

Ha tetszett a recept, kövessétek Ripiszkét az Instagramon is, vagy ide kattintva a facebookon, újabb érdekes és inspiráló ötletekért.

Ha érdekel a minimalizmus részletesebben, akkor bővebb információkat, cikkeket és gondolatokat Hétköznapi zarándok oldalán és Lupui Iza személyes blogján is találtok. Olvassátok, nagyon inspirálóak!