Vegán Nyuszitorta
Hová mész Te kisnyulacska?
Ingyom-bingyom táliber,
Tutáliber, máliber
Az erdőbe.
-hangzik a kedves kis gyerekmondóka első versszaka, amit szinte mindannyian kívülről fújunk. A Húsvét az egyik kedvenc ünnepemnek számított régen, pedig eleinte nehezen tudtam megemészteni, hogy miért csak a fiúk gyűjthetnek csokoládét, és zsebpénznek valót. A sütemények, és a sok napközbeni finomság, a kalács - sonka páros, és a töltött kaszinótojás azonban mindenért kárpótoltak. Felnőtt létem velejárójaként azonban valahogy elfeledtem ennek a hagyományőrző ünnepnek a szépségét, és egészen mostanáig eszembe sem jutott nagy feneket kerekíteni neki. Persze a hugomnak mindig készültem mindenféle Nyuszi által kertbe rejtett jóval, csokival, játékokkal, finomsággal, de csak azért, hogy mi magunk is belemerüljünk az ünnepbe, régóta nem tettem semmit. A blog, és általa az aktualitásokra való készülődés azonban picit mindent előrébb hoz, így az embernek bőven van ideje hangolódni, vagy ha éppen nincs is hangulat az ide készülő receptek mégiscsak előcsalogatják a rég megbúvó emlékeket. Rendeltem nemrég a Tschibo oldaláról egy spéci, félgömb alakú sütőformát, és úgy döntöttem rögvest kipróbálom. Pont kapóra jött, mert találtam egy nagyon aranyos kis nyuszit megformázó torta receptet, amit a magam ízlése és kedve szerint átalakítottam. Így lett belőle egy alapvetően vegán verzió, ennél fogva alapból tejtermék- és tojásmentes, nem de pláne még glutént sem tartalmaz, és non plus ultraként cukor sincs benne.
Hozzávalók:
Alap:
- 25 dkg rizsliszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg növényi margarin
- 10 dkg eritrit
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 2 tojás helyettesítésére: 1 teáskanál útifűmaghéj + 1/4 bögre víz = 1 tojás, ezt kell duplázni. Legalább 5 percig vízbe kell áztatni, míg magába szívja a vizet
- 1,5 dl mandulatej
- 1 banán villával pépesítve
Krém:
- 50 dkg növényi túró (vagy laktózmentes, ha nem vegán készül)
- 4 ek porrá őrölt eritrit
- 2 dl kókusztejszín
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 1 csomag zselatinfix
Díszítéshez:
- kókuszreszelék
- piros és zöld ételfesték (vagy spirulina-és céklapor, én ezeket használtam)
- szív alakú pillecukor
Elkészítés:
- A lisztet a sütőporral tálban összekeverem. Egy másikban az eritritet a margarinnal habosra keverem, hozzáadom a vaníliát, az útifűmaghéj keveréket, a növényi tejet és a banánt is.
- A masszát a lisztes keverékhez adagolom, és elvegyítem.
- A tészta egy részét egy nagyobb, félgömb alakú sütőformába kanalazom, de ügyelek rá, hogy maradjon annyi, amennyi elegendő 3 db muffinhoz, az így kapott mennyiséget muffin formákba töltöm. Előmelegített sütőbe téve 180 fokon 25 percig sütöm, majd kiveszem és kicsit pihentetem. Míg a tészta hűl, összeállítom a krémet.
- Ehhez a tejszínt 2 evőkanál porrá őrölt eritrittel kemény habbá verek, és a zselatinfix hozzáadásával tovább keverem. A túróhoz hozzáadom a vanília kivonatot, 2 evőkanál porrá őrölt eritritet és a habot óvatosan beleforgatom.
- Ezután megformázom a nyuszi testét. A félgömb forma lesz a törzse, 2 muffin adja a tappancsokat, és egy másik a nyuszi farkát. A muffin testrészeket fogvájóval rögzítem.
- A lábak formázásához pillecukrot használok a képeken láthatók szerint. Egy fél - fél habcukor funkcionál tulajdonképpen sarokként, ez még a krém alá kerül.
- Ha elkészült, egyenletesen elsimítom a krémet és elkezdem "életre kelteni" a nyuszimat.
- Azért, hogy a nyuszi kellően élethűvé váljon (joggal merülhet fel a kérdés, hogy mondjuk eleve hogy lehet élethű, ha rózsaszín, de 23:01 van, az éjszaka lassan a nyakamon, nem jutott jobb kifejezés eszembe), a testét egy további réteggel borítom be, ami nem más, mint céklaporral színezett kókuszreszelék.
- Fogok egy zacskó kókuszreszeléket és a cékla- valamint spirulinaport két külön pohárban kevés vízzel elegyítem.
- A reszeléket egy zárható dobozba öntöm, rácsepegtetek pár csepp céklás elegyet, és összerázom. Ezt szórom a nyuszi testére.
- Azért, hogy a kép teljes legyen, a nyuszi süti dekorációjához füvet is kreálok, így egy kevés kókuszt a spirulinával színezek az előzőek szerint, majd körbeszórom vele a nyulacskát.
- Talpához szív alakú pillecukrot használok.
- Minimum fél órára hűtőbe teszem felszolgálás előtt, de ha egész éjszaka dermesztem sem lesz baja.
- Füleknek rózsaszín papírból vágok formát, és tálalás előtt illesztem a helyükre, mert a krém hamar eláztatja azokat.
- Remélem Ti is olyan lelkesedéssel készítitek majd, mint én! Imádtam minden percét.