Epres-tojáslikőrös - citromkrémes cupcake húsvétra

..... ez a szuper könnyed kis muffin (avagy nevezzük inkább cupcake-nek) még reggelre is isteni finom marad.

F5FAA3CC_C16A_4B2D_A8FB_450AF5A91941.jpeg

Hozzávalók:

Muffinhoz:

  •  két bögre gluténmentes liszt
  • egy zacskó sütőpor
  • fél bögre barnacukor
  • fél bögre eritrit
  • fél bögre aprószemű zabpehely
  • fél bögre olaj
  • fél bögre víz
  • fél bögre "tojáslikőr" (vegàn)
  • fél bögre eper

Krémhez:

  • 100 g laktózmentes mascarpone ( vagy vegán mascarpone)
  • 100 g növényi vaj
  • 100 g porrá őrölt eritrit (vagy porcukor)
  •  fél citrom leve
  • 2 evőkanál laktózmentes tejszín (vegàn cupcake esetén cocomas)

Tojàlikőr:

  • 140 g kesudió
  • 150 ml kókusztej
  • 45 ml juharszirup
  • 450 ml édesítetlen rizs- vagy mandulatej
  • 1/2 tk gyömbér
  • 1/2 tk frissen reszelt szerecsendió
  • 1/2 tk fahéj
  • 1 mk kurkuma 
  • 1 rúd vanília
  • tetszőleg rum, whiskey vagy amaretto

Elkészítés:

    1. Tojàslikőr: a kesut  egy éjszakára vízbe áztatom, majd leszűröm.
      Másnap a kókusztejjel, juharsziruppal, rizs- vagy mandulatejjel krémessé mixelem.
      A fűszereket egymás után, eleinte kis mennyiségben és folyamatosan  kóstolgatva hozzáadom, majd homogénre turmixolom.  Egyet forralok rajta.
    2. Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
    3.  Egy nagyobbacska keverőtálba mérem a lisztet, sütőport, zabpelyhet, cukrot, eritritet és elkeverem.
    4. A másik tálban elkeverem az olajat, a vizet és a tojáslikőrt.
    5. Az olajos keveréket a száraz anyagokhoz adom, és elkeverem, de nem viszem túlzásba, mert különben egy összeállt ragacsos masszát kapok a végén.
    6. Hozzáadom a fél bögrényi epret.
    7. A tésztát a muffin formákba kanalazom.  Ha szilikonosat használok, akkor nincs sütőpapírra szükség, azonban ha a hagyományos formát, úgy abba előbb papír kapszlikat helyezek.
    8. 30 percig sütöm, légkeveréses módban, kivéve kicsit pihentetem.
    9. Díszítésként, amitől a cupcake cupcake-ké válik, citromos krémet használok.
    10. Másnap reggel is szuper könnyű, és szuper omlós. Kiváló kísérője egy bögre meleg reggeli zöldteának.