Mentás húsgolyók bazsalikomos paradicsomszószban puliszkával

A beígért puliszka receptek közül a második, szintén egy sós változat, amit ebédre fogyasztottunk a minap, amolyan olaszos, de mégsem autentikus változatban. Biztosan említettem már, hogy imádom az olaszokat. Pezsgő, varázslatos, magával ragadó életmódjukat és temperamentumukat, na meg az ételeiket. Azokat igazán! Nem tudom néztétek -e, de sokáig vetítették az Két falánk olasz című sorozatot, Antonio Carluccio és Gennaro Contaldo főszereplésével. Óriás nagy kedvenceim, így lesújtóan értesültem tavaly novemberben Antonio haláláról. Egy nagyszerű chef távozott közülünk. Ha csak egyszer-kétszer leültem megnézni egy éppen soron következő részt, pár pillanat alatt teljesen beszippantott az a csodálatos élmény, ahogyan az olasz ízek világába kalauzoltak. Nyilván innen is a szerelem, de az olasz tájak elbűvölő mágikussága is bizonyára közrejátszik. Ez a recept a klasszikus olasz konyha egyik alap fogása, egyszerű és autentikus, mégis az egyik legizgalmasabb "cucina povera". Annyit csavartam rajta, hogy a húsgolyókba mentát csempésztem, picit törve a hagyományokat.

914A6ADB_335F_4FD7_B7F3_ABB4B2662FEB.jpeg

Hozzávalók:

    • 50 dkg darált pulykahús
    • 2 szál újhagyma
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 2 marék friss mentalevél
    • 1 teáskanál citromlé
    • ½ teáskanál őrölt római kömény
    • só, bors
    • chili pehely
    • 1 teáskanál útifűmaghéj + 1/4 bögre víz (1 tojásnak felel meg). Legalább 5 percig vízbe kell áztatni, míg magába szívja a vizet.
    • 2 ek kókuszolaj
    • 500 ml hámozott, darabolt paradicsom
    • bazsalikom
    • eritrit, ha szükséges
    • köretként polenta

 

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a darált húst a felaprított újhagymával, fokhagymával, fűszerekkel, citromlével, aztán adjuk hozzá a szintén apróra vágott mentaleveleket. Jöhet bele az útifűmaghéj, oszlassuk el a masszában.
  2. Formázzunk belőle diónyi nagyságú golyókat. Süssük 5 percig a húsgolyókat két kanál kókuszolajban.
  3. Adjuk hozzá a paradicsomszószt, sózzuk, borsozzuk, mehet bele kevés édesítő - ha szeretnénk -, és a bazsalikomlevelek, majd főzzük 15 percig alacsony hőfokon.
  4. Tálaljuk melegen krémes polentával, melynek receptjét megtaláljátok egy előző posztomban.