Paleo citromos-mákos kenyér

e_2.jpeg

Kellemesen savanykás, kellően üde, nyári emlékeket ébresztő sütemény, ami visszarepít a meleg hónapok gondtalan vidámságába. Már csak azért is, mert köszönhetően annak, hogy paleo, glutén-, és tejtermékmentes, nem hogy az elkészítése, de a fogyasztása is örömmel tölt el. Olyan, mintha a verandán ülnék, az árnyat adó fák alatt, a hőségben és egy savanykás limonádét szürcsölgetnék. Merő kényeztetés. Nem vágyom, és nem is kell ennél több. Citromos- mákos kenyér, egy szelet mennyország és csupa öröm.

A különlegességét az adja, hogy nem hagyományos, hanem Meyer citromból készítettem. Ritkán lehet hozzájutni, de legutóbb az Aldiban bespájzoltam belőle, ugyanis citrom pitékkel is készülök. A felhasználás már csak azért sem várathatott magára tovább, mert legutóbb - elfelejtvén, hogy citrommal - nagy vígan felszeltem, s A. reggeli kásája tetején szervíroztam. Nagy rémületére. Nem idézem az első harapást követő szavait. :D Nagyon nevettem. Bevallom még engem is megtévesztett narancsra hajazó kinézetük, és mivel a hűtőben egymás mellett voltak, és nagyon korán - még a csipákat is alig levadászva - álltam neki elkészíteni, egyáltalán nem tűnt fel, hogy baromira nem narancsszerű. Mindenesetre A.-nak nem volt aznap kávéra szüksége az ébredéshez, elég volt ez a nüansznyi kis közjáték.

7B3215F3_E648_4B52_B49A_4D46A272FC8E.jpeg

 

Hozzávalók:

Alap:

  • 120 g mandula liszt (rizsliszttel is helyettesíthető)
  • 60 g tápióka keményítő
  • 30 g kókuszliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ¼ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál tengeri só
  • 50 ml kókuszolaj
  • 170 g méz (vagy rizsszirup)
  • 2 evőkanál kókuszvirág cukor
  • 1 teáskanál  vanília kivonat
  • 2 tojás (enyhén felvert) (helyettesíteni útifűmaghéjjal lehet, az alábbiak szerint: 1 teáskanál útifűmaghéj + 1/4 bögre víz = 1 tojás, ezt kell duplázni. Legalább 5 percig vízbe kell áztatni, míg magába szívja a vizet.)
  • 100 ml citromlé
  • 1 evőkanál mák

Öntet:

  • 100 g eritrit porcukor
  • 1 evőkanál mandula tej
  • 1 teáskanál citromlé

 

Elkészítés:

  1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
  2. Egy kenyérsütő formát kibélelek sütőpapírral, kicsit le is fújom olaj spray-vel.
  3. Egy kis tálban összekeverem a mandula lisztet, tápióka keményítőt, kókuszlisztet, szódabikarbónát, mákot, sütőport és sót. Félreteszem.
  4. Megolvasztom a kókuszolajat.
  5. Hozzáadom a mézet és addig keverem, amíg össze nem áll. Ekkor belekeverem a kókuszvirág cukrot és vaníliát is.
  6. Jöhet bele a beáztatott útifűmaghéj, vagy a két enyhén felvert tojás. Végül a citromlé.
  7. Összekeverem a száraz hozzávalókkal, ügyelve, hogy szép lassan, apránként öntsem bele a lisztes keveréket.
  8. A tésztát  a formába öntöm, és elsimítom.
  9. Előmelegített sütőben sütöm, kb. 25-30 percig, míg aranybarna nem lesz. Fogpiszkáló próbával ellenőrzöm, hogy kellően átsült -e már.
  10. Ha elkészült kiveszem, s legalább 5 percig hűlni hagyom.
  11. 5 perc elteltével sütőpapírostul kiemelem a formából, rácsra helyezem, és tovább hűtöm.
  12. Közben elkészítem a mázat. A porcukrot, a mandula tejjel és citromlével simára keverem, ügyelek rá, hogy ne maradjon csomós.
  13. A kihűlt süteményre csorgatom, s megvárom míg megdermed. Kevés reszelt citromhéjjal díszíthető a teteje, vagy akár egész citromkarikákkal is, ha úgy tetszik.