Paleo citromos-mákos kenyér
Kellemesen savanykás, kellően üde, nyári emlékeket ébresztő sütemény, ami visszarepít a meleg hónapok gondtalan vidámságába. Már csak azért is, mert köszönhetően annak, hogy paleo, glutén-, és tejtermékmentes, nem hogy az elkészítése, de a fogyasztása is örömmel tölt el. Olyan, mintha a verandán ülnék, az árnyat adó fák alatt, a hőségben és egy savanykás limonádét szürcsölgetnék. Merő kényeztetés. Nem vágyom, és nem is kell ennél több. Citromos- mákos kenyér, egy szelet mennyország és csupa öröm.
A különlegességét az adja, hogy nem hagyományos, hanem Meyer citromból készítettem. Ritkán lehet hozzájutni, de legutóbb az Aldiban bespájzoltam belőle, ugyanis citrom pitékkel is készülök. A felhasználás már csak azért sem várathatott magára tovább, mert legutóbb - elfelejtvén, hogy citrommal - nagy vígan felszeltem, s A. reggeli kásája tetején szervíroztam. Nagy rémületére. Nem idézem az első harapást követő szavait. :D Nagyon nevettem. Bevallom még engem is megtévesztett narancsra hajazó kinézetük, és mivel a hűtőben egymás mellett voltak, és nagyon korán - még a csipákat is alig levadászva - álltam neki elkészíteni, egyáltalán nem tűnt fel, hogy baromira nem narancsszerű. Mindenesetre A.-nak nem volt aznap kávéra szüksége az ébredéshez, elég volt ez a nüansznyi kis közjáték.
Hozzávalók:
Alap:
- 120 g mandula liszt (rizsliszttel is helyettesíthető)
- 60 g tápióka keményítő
- 30 g kókuszliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ¼ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál tengeri só
- 50 ml kókuszolaj
- 170 g méz (vagy rizsszirup)
- 2 evőkanál kókuszvirág cukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 tojás (enyhén felvert) (helyettesíteni útifűmaghéjjal lehet, az alábbiak szerint: 1 teáskanál útifűmaghéj + 1/4 bögre víz = 1 tojás, ezt kell duplázni. Legalább 5 percig vízbe kell áztatni, míg magába szívja a vizet.)
- 100 ml citromlé
- 1 evőkanál mák
Öntet:
- 100 g eritrit porcukor
- 1 evőkanál mandula tej
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
- Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
- Egy kenyérsütő formát kibélelek sütőpapírral, kicsit le is fújom olaj spray-vel.
- Egy kis tálban összekeverem a mandula lisztet, tápióka keményítőt, kókuszlisztet, szódabikarbónát, mákot, sütőport és sót. Félreteszem.
- Megolvasztom a kókuszolajat.
- Hozzáadom a mézet és addig keverem, amíg össze nem áll. Ekkor belekeverem a kókuszvirág cukrot és vaníliát is.
- Jöhet bele a beáztatott útifűmaghéj, vagy a két enyhén felvert tojás. Végül a citromlé.
- Összekeverem a száraz hozzávalókkal, ügyelve, hogy szép lassan, apránként öntsem bele a lisztes keveréket.
- A tésztát a formába öntöm, és elsimítom.
- Előmelegített sütőben sütöm, kb. 25-30 percig, míg aranybarna nem lesz. Fogpiszkáló próbával ellenőrzöm, hogy kellően átsült -e már.
- Ha elkészült kiveszem, s legalább 5 percig hűlni hagyom.
- 5 perc elteltével sütőpapírostul kiemelem a formából, rácsra helyezem, és tovább hűtöm.
- Közben elkészítem a mázat. A porcukrot, a mandula tejjel és citromlével simára keverem, ügyelek rá, hogy ne maradjon csomós.
- A kihűlt süteményre csorgatom, s megvárom míg megdermed. Kevés reszelt citromhéjjal díszíthető a teteje, vagy akár egész citromkarikákkal is, ha úgy tetszik.