Vegán bundás kenyér
Imádom, imádtam, és imádni fogom, míg világ a világ. Gyerekkorunk meghatározó retro étele. Eddig még nem hallottam olyat, hogy valaki ne lelkesedne érte, de cáfoljatok, ha mégis van ilyen, kíváncsi vagyok a pro-kontráira. Természetes módon tea dukál mellé, anno mindez úgy nézett ki, hogy miniatűr énem a bögrébe mártogatván áztatta a lében a zsírtól tocsogó szeleteket, de ha jól emlékszem az így transzformált teát már nem ittam meg, mert úszkáltak benne azok a kis égett darabok, melyek a szeletek széléről estek bele. Amióta a tojás tiltólistás, a direkt fogyasztását kerülni igyekszem, bár néha-néha, hébe-hóba, havi egyszer megengedő vagyok magamhoz. Nagyon vágytam már egy ideje egy méla, lassú, hétvégi bundás kenyeres reggelire, de mindezidáig nem vettem rá magam, hogy a vegán verzióját kipróbáljam. Valahogy a liszt a liszttel elv elvette a kedvemet. A múlt héten azonban egy kedves ismerősöm felhívta a figyelmemet, hogy a blogra feltöltött mentás borsópüréhez milyen jól is illene, s a kedvéért gondoltam kipróbálom, mégis mi veszteni valóm lehet. Az eredmény még engem is meglepett. A.-nak készítettem mentes és hagyományos tojásos verziót is, kíváncsi voltam felismeri -e a különbséget. Sokáig ízlelgette a kétféle szeletet, míg végül ráismert a valódi, tojásos darabra. Innen nyilván nem kell tovább ecsetelnem mennyire hasonló is ez a különbözőség. Tényleg elhittem, hogy azt eszem, ami látványilag és ízében is pontosan megfelel az általam elvártaknak
Hozzávalók:
-
- 8 szelet gluténmentes kenyér szelet
- 2,2 dl növényi tej
- fél bögre csicseriborsóliszt (2,5 dl-s bögrével számolva)
- só, bors, fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
- Fél bögre csicseriborsólisztet egy keverőtálba öntöm, és lassan adagolva a tejet, csomómentesre keverem.
- Sózom, borsozom, ízlés szerint fűszerezem, utóbb cayennel ízesítettem.
- Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl híg, folyósnak kell ugyan maradnia. Akkor látjuk, hogy megfelelő, ha egy kiskanalat kiemelünk belőle, és vékony rétegben fedje be.
- A kenyérszeleteket megmártogatjuk a masszában, majd serpenyőben hevített kókuszolajon sütjük ki, közepes lángon, többször megfordítva.
- Nagyon egyszerű, és rettentő finom, nagyon jól laktunk vele.