Mentás zöldborsópüré

Nem csak a színe, de az íze miatt is nagyon kedvelem. Főleg ilyenkor, a téli hónapokban. Gondolom valahol mélyen, tudat alatt, már a tavasz színeire vágyom. De nem csak a színeire... a zsongására; leginkább. Arra az újjászületésre, amivel nem csak a természet, de én is újra és újra erőre kapok. Olyan ez, mintha valamiféle hibernációban lennék. A szervezetem alacsony energiaszintre kapcsol, s hiába a heti két-három edzés, mégis úgy érzem, szinte csak vonszolom magam. Minden nap hulla fáradt vagyok, és semmi másra nem vágyom, mint hogy végre ágyban lehessek. Hát normális ez? Nem hiszem. Hol vagy tavasz? És még csak február van... a vicces az egészben, hogy A. ezt már november elején prognosztizálta. Mármint a hozzáállásomat. Olyan lelkes készülődéssel tudom várni a telet, el sem képzelnétek. Teljes lázban égek, s legtöbbször január végére, amilyen lelkesen vártam, olyan elánnal mondanék azonnali búcsút neki. Hát igen, így van ez. Az idei tél sem volt a legjobb, valahol átmenetet képezett a tavasz-ősz-tél triumvirátusa között. Olyan semmilyen volt, váltakozó napokkal, időjárással, és hangulatokkal. Lehet ez volt a bajom, hogy nem tudtam hová elhelyezni. Mindenesetre köszönöm szépen, nekem éppen elég volt belőle ennyi. Vidámságot, és élénk madárcsicsergést akarok, napsütéssel és rügyező fák zöldellő látványával... most! :)

28BA8EA4_BF5C_4A90_9FB9_6E5C3CE658D6.jpeg

Hozzávalók:

    • 250 g fagyasztott zöldborsó
    • 1/4 fej vöröshagyma
    • 1/2 gerezd fokhagyma
    • kb. 1,5 dl víz
    • kb 0,5 dl növényi tej
    • só, bors ízlés szerint
    • 1 mk római kömény
    • egy kis marék zsenge mentalevél
    • 5 dkg növényi vaj (vagy laktózmentes)

Elkészítés:

  1. A hagymát apróra vágom, és két teáskanál kókuszolajon megpárolom. Ha üveges, rádobok egy  fél gerezd finomra aprított fokhagymát, és ezt is lepirítom.
  2. Jöhet be a zöldborsó, 1,5 dl víz, és a fűszerek.
  3. Kb. 15-20 percig főzöm, majd felöntöm még 0,5 dl növényi tejjel. Ezzel is forralom picit.
  4. Ha elkészült egy turmixba öntöm, friss mentalevelet és vajat adok hozzá, és krémesre mixelem. (Ha szeretitek maradhat éppen darabos is. Ha magában fogyasztom köretként, akkor általában így teszek. Ha csak a főételem kiegészítéseként szervírozom, akkor mindenképp egyneműre, krémesen lágyra turmixolom.)