Szilvásgombóc édesburgonyából

Édesburgonya: imádom! Szatmári szilvalekvár: imádom! És mivel mindkettő lapult a hűtőben egy ideje, úgy döntöttem házasítom őket, és egy szatmári szilvalekvárral töltött édesburgonyagombóc formájában születnek újra. A lekvárom teljesen cukormentes, így a végeredmény is, mint ahogyan glutént és laktózt sem tartalmaz. Dióba forgatva pedig, a burgonyának köszönhetően egy  édeskés, a lekvár fanyarságával ellensúlyozott, kellően ropogós finomságot kapunk.

 

5E43F0D7_0465_4C0E_8B4D_31975045C6E9.jpeg

Hozzávalók:

  • 350 g édesburgonya (tisztítva)
  • 1 tojássárga
  • 1 ek. olvasztott vaj
  • egy csipet só
  • 50 g amarántliszt
  • 150 g zöldbanánliszt
  • 12-15 szem szilva (vagy esetemben 1-1 ek. szilvalekvàr)
  • kb. 3 ek. eritrit
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 220 g darált dió

 

Elkészítés:

    1.  A megtisztított édesburgonyát kockákra vágom, és puhára főzöm. Még melegen krumplinyomóval összetöröm, majd szobahőmérsékleten hűtöm.
    2. Ha kihűlt, hozzáadom a tojássárgát, az olvasztott vajat, a sót, és fokozatosan adagolom hozzá a lisztet: összesen annyit, hogy egy lágyabb, de azért gyúrható tésztát kapjak. Fél órát pihentetem.
    3. Lisztezett felületen jó fél centi vastagra nyújtom a tésztát, majd négyzetekre vágom. Mindegyik közepébe egy kanál szilvalekvárt teszek, s kevés fahéjas eritrittel szórom meg.  Ezután gombócokat formázok belőlük lisztes kézzel.
    4. Forrásban lévő sós vízben főzöm ki. Nem úgy, mint a hagyományos gombóc esetében, itt még nem emeljük ki, ahogyan feljöttek a víz felszínére, hanem további 4-5 percig főzzük még, a kellő állag eléréséért.
    5. Mindeközben száraz serpenyőben picit megpirítom a darált diót, és ebbe hempergetem az elkészült gombócokat.

DSCF4720_2.jpg