Mentes mákpalacsinta
Imádom ezeket a puffancs kis levegős amerikai palacsintákat. Mentes lisztekből elég nehéz kikísérletezni a megfelelő arányokat, mert például ennél a változatnál eleinte rendszerint hulla feketére égett az egyik oldal, mire fordítható állapotba került volna a másik, így jó sokáig kellett játszadoznom vele, de végülis sikerült tálalható állapotban elkészítenem. A mostani verzióban a leginkább a mák dominál, így nagyon találóan a mákos mentes palacsinta nevet kapta. Sokszor tapasztalom, hogy a gasztro újságokban található egyes receptek ugyan nagyon hangzatosak, ám készítés során, a megadott arányokkal mégsem sikerül az adott ételt reprodukálnom. Ilyenkor persze elgondolkodom, hogy én vagyok ennyire béna? vagy a recepttel van a baj? Ti is tapasztaltok hasonlókat?
Hozzávalók:
- 6 dkg mákliszt
- 1 dkg darált mák
- 4 dkg cirokliszt
- 4 dkg zöldbanán liszt
- 1 db tojás (ha vegán palacsintákra vágyunk úgy Organ gluténmentes tojáspótló porral tudjuk reprodukálni, 1 egész tojás helyettesítésére adjunk 1 teáskanál (3g) tojáshelyettesítőt 2 evőkanál (30ml) vízhez)
- 3 dkg fahéjas xilit
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 0,5 dkg sütőpor
- 50 ml laktózmentes tej (vegán palacsinták esetén növényi tej)
- 25 ml mákolaj (lenmagolaj, olíva stb)
Öntethez:
- 1 marék fagyasztott eper (szezonban természetesen friss eperrel készítve az igazi)
- 0,5 dl víz
- 1 evőkanál méz (vegán palik esetén Agave-, vagy rizsszirup)
- ízlés szerinti citromlé mennyiség
Elkészítés:
- Az epret egy kis lábasban, összeforralom a többi hozzávalóval, majd alacsonyabb hőfokra veszem, és puhulásig főzöm (a friss eper pikkpakk, de a fagyasztott is pár perc alatt elkészül). Kábé annyi időt adtam neki, míg a palacsinták kisültek.
- Ha tojást használok, úgy a palacsinta tészta összeállítás első lépéseként kihabosítom a xilittel. Ha tojáspótlót, úgy 1 teáskanál (3g) tojáshelyettesítőt 2 evőkanál (30ml) vízhez adok. Ezután belekeverem az ízesítőket, az olajat, a tejet, valamint a sütőporral vegyített lisztkeveréket.
- A kapott tésztából kb. 5 cm-es kis palacsintákat sütök.
- Tálaláskor palacsintatornyot építek, és gazdagon meglocsolom az eperszósszal.