Mangó chutney

Már egy ideje ki akartam próbálni, s két szép érett mangó is árválkodott a hűtőben, de olyan mértéktelen időhiányban szenvedek újabban, hogy kész lehetetlenségnek tűnt, hogy valaha is újra a konyhába kerüljek; vagy akár csak a közelébe.

Végül egy hétvégi 12 órás alvást követően, vasárnap úgy döntöttem fene a takarításba, és bizony kiélem a szenvedélyem, s valami nagyon klassz ebédet főzök inkább. Így eljött a várva várt pillanat, a chutney ideje. Olyan eszméletlen jól sikerült, hogy mostantól otthon a főmenüben szerepel. Imádom minden atomi íz elemét.

DSCF3567.jpg

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb, érett mangó
  • 5 ek kókuszvirág cukor
  • 0,5 dl almaecet
  • 1 marék mazsola
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • chili (1 közepes)
  • őrölt fahéj, őrölt gyömbér, koriander, só, őrölt fehér mustármag, thai bazsalikom, őrölt kömény,  bors

A mangót hámozom, és kis kockákra vágom. Egy lábasba dobom a közepes darabokra vágott lila hagymával, a zúzott fokhagymával, a marék mazsolával, a cukorral, és a fűszerekkel együtt, almaecettel locsolom. Fűszerekből csak úgy szemre vételeztem, szerintem egy teáskanállal számolhatunk mindegyikből. Amíg a a cukor el nem olvad, nagy lángon főzöm, majd ezt követően takarékra veszem, és lassú tűzön, lefedve kb. 40 percig puhítom. Néha azért megkeverem, s a vége felé, ha nagyon sűrű lenne a keverék, kevés vízzel hígítom. A mangó érettségétől függ, mennyi idő kell neki. Ha úgy ítélem, hogy készen van, egy botmixer segítségével turmixolom, de nem teljesen krémesre, igyekszem kissé darabosra hagyni.

DSCF3568.jpg