Fűszeres latte, az ősz ízeivel

"Itt van az ősz, itt van újra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? de szeretem."

Lehet, hogy Petőfi nem fogalmazta meg pontosan, de én határozottan tudom az okát. Egyszerűen imádom az évszak eleji színkavalkádot, melyet magával hoz, és a hűvösebb, nyirkosabb esték melengető ital-, és ételkülönlegességeinek elkészítését. Hiányoznak ugyan a nyári vibráló árnyalatok, a bogyós gyümölcsök, a maguk bujaságával, de a kellemes föld színek melengető lágysága mégis boldogsággal tölti el a szívemet. Elképzelhető, hogy valamely gyermekkori megszokásból fakadóan, hiszen édesanyám rendszerint kihasználta az évszak nyújtotta lehetőségeket, s sűrűn készítette az újabban újabb finomságokat. Így ha csak ezekre a gyermekkori emlékekre gondolok, máris melengető ölelés jár át. Egy puha, kötött takaró, egy kellemes, andalító regény, forró sütőtökös latte, s teljes is a késő esti örömöm. Azon, hogy késő esti, senki ne botránkozzon, hiszen elkészítéséhez gabonakávét használok, mely, mint azt tudjuk, koffeinmentes. ;) Az alapreceptre egy angol nyelvű oldalon bukkantam, de a magam ízlése, s a diéta előírásaihoz igyekeztem igazítani a hozzávalókat. A szükséges sütőtökös fűszerkeverék alapját is felkutattam, csak némileg nyúltam hozzá a már meglévőhöz. Az eredmény egy forró, melengető boldogságforrás, amit kár lenne kihagyni.

DSCF3042_2.jpg

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál sült sütőtökpüré
  • 1 kk sütőtökös fűszerkeverék
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 ek kókuszvirág cukor
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 bögre kókusztej, rizs-vagy mandulatej
  • 2 adag gabonakávé
  • rizs tejszínhab

Tegyük a sütőtökpürét, a fűszerkeverékkel és ízlés szerinti fekete bors őrleménnyel egy lábasba, és melegítsük 2 percig. Adjuk hozzá a kókuszvirág cukrot, és addig hevítsük, míg sűrű szirupszerű állagot nem kapunk. Ha elkészült, tegyük félre. Közben melegítsünk fel 2 bögre kókusztejet, a vaníliarúd kikapart magjaival (magát a héjat is beletehetjük, de vegyük ki a turmixolást megelőzően); nem kell forralni. Készítsük elő a két adag gabonakávét, és adagoljuk a vaníliás kókusztejhez, vegyük le a tűzről. Turmixgépben keverjük habosra a meleg tejes kávét az előzőleg elkészült sütőtök sziruppal, majd adagoljuk két bögrébe. Tálaljuk  rizs tejszínhabbal, és némi fűszerkeverékkel szórva. Mesés varázslat ez, mely minden érzékszervünkre hat.

DSCF3071_2.jpg