Karobos-körtés sütemény

Ez a lélegzetelállítóan finom karobos-körtés sütemény igazi őszi hangulatot csal a konyhánkba. Fűszeres illata, finom puha állaga, a benne lévő szaftos, sült, karamellizálódott körte látványában is, ízében is elképesztő. Október lévén már szinte bárhol jó áron, könnyedén hozzájuthatunk pár darab körtéhez, és ehhez a süteményhez nem is kell belőle sok, összesen 4 darab elegendő. A tészta összeállítása körülbelül 5 percet vesz igénybe, és tolhatjuk is a sütőbe a formánkat. 180 °C -on kell sütni, úgy 60 percet, de mindenképp figyeljünk, hogy ne süssük túl. Tű- (nálam fogpiszkáló) próbával ellenőrizhetjük, hogy milyen az állaga. Semmiképp se ragadjon már a tészta, de mégis maradjon könnyű, lágy, légies. Ha kihűlt, és picit pihentettük, a formából kivéve karamellszósszal és olvasztott fehér csokoládé öntettel locsoljuk meg. Pazar, én mondom!

DSCF3308.jpg

Hozzávalók:

    • 10 dkg laktózmentes vaj, vagy növényi margarin
    • 15 dkg eritrit
    • 5 dkg kókuszvirág cukor
    • 4 tojás
    • 7 evőkanál karobpor
    • 2 kávéskanál sütőpor
    • 10 dkg gluténmentes süeményliszt
    • sütőtökös pite fűszerkeverék
    • 3 - 4 db körte
    • 10 dkg fehér csoki pár csepp olajjal felolvasztva

 

A szobahőmérsékletű vajat az eritrittel, és a kókuszvirág cukorral alaposan kikeverem. Hozzáadom egyenként a négy tojást, és tovább vegyítem.  A liszthez hozzáadom a karobport, fűszerkeveréket, és sütőport, majd apránként a tojásos, vajas masszához adagolom. A körtéket megmosom, szárukkal együtt hagyom, majd talpukat ha szükséges, egy picit kiegyenesítem, hogy szépen tudjanak állni a sütőformában. Szilikon sütőformát használok, így nincs szükségem sütőpapírra. Egy keveset a simára kevert tésztamasszából beleöntök, elsimítom, majd a körtéket óvatosan beleállítgatom, a tészta többi részét is elosztom. A sütőt 180 fokra melegítem elő. Körülbelül egy órán át sütöm. Fogpiszkáló próbát alkalmazva ellenőrzöm, hogy átsült-e a tészta. Ha elkészült, kivesszem a formából és hagyom teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, karamellöntettel és olvasztott fehér csokoládéval díszítem. Tipp: Miközben gőz felett olvasztjuk a csokoládét, adjunk hozzá kevés olajat, és keverjük el. Így könnyebben tudunk vele díszíteni, lazább lesz a textúrája.

DSCF3357_2.jpg