Bodzaszirup cukormentesen

dscf1667_2.jpg

Hétvégén a Vértes lábánál kirándultunk. Van egy szuper, nem túl megerőltető, de izgalmas és gyönyörű útvonal. Ha esetleg kedvet kapnátok, mindenképp látogassatok el: https://www.termeszetjaro.hu/hu/tour/gyalogtura/panoramakoer-a-vertes-szegelyen/24228885/#dmdtab=oax-tab1

Szóval a séta végén, természetesen én sem hagyhattam ki a viràgtól roskadozó bodza bokrok szüretét. Megannyi hatalmas, csodálatos, illatos virágernyő, mind arra várva, hogy valami elképesztő finomság készüljön belőle. Ezer és ezer ötlet és lehetőség járt az eszemben, egyetlen egy gonddal együtt, hogy előre tudtam a hetem teljes káosz lesz, így nem sok időm marad majd az azonnali felhasználásukra. Hogy mégse vesszen kárba a csokorba szedett bodzamennyiség, ma reggelire készült egy áfonyás bodzapalacsinta, előkészítettem egy bodzás tejberizs alapot, és szirupot főztem belőle, hogy még két fantasztikus süteményt is ízesíthessek vele. Természetesen ezeket mind szép sorban meg is osztom Veletek, úgyhogy jöjjenek most napról napra szép sorban a receptek.

elder-1440098_1920.jpg

Hozzávalók:

  • 15 db bodza virág ernyő
  • 125 g negyedannyi édesítő
  • 4 evőkanál jó minőségű folyékony méz (opcionális)
  • 2 citrom (vagy lime)
Elkészítés:
  1. A leszedett bodzavirágokat alaposan átnéztem, hogy nem hoztunk -e vele haza néhány erdőlakót - természetesen igen, így őket és a kis hernyót deportáltam a szabadba -, majd alaposan átmosom.
  2. Az édesítőt és a mézet egy nagy serpenyőbe öntöm, 1 liter vízzel, és óvatosan felforralom, amíg fel nem oldódik, majd leveszem a tűzről.
  3. Egy citromot meghámozok, mert nem szeretném, ha keserű lenne a szirup, majd karikákra vágom.
  4. A bodza ernyőket a cukros szirupba helyezem, virágokkal lefelé, és gondoskodom róla, hogy mindenhol ellepje.
  5. Hozzáadom a citrom karikákat is, majd a másik - még fel nem használt - citrom levét belefacsarom.
  6. Egy éjszakát állni hagyom, majd másnap előveszek egy nagyobb lábast, és az egészet egy muszlin kendőn, vagy finomabb anyagú konyharuhán átszűröm. Csak az így megszűrt, préselt lére lesz szükségünk.
  7. Hőkezelt - azaz kifőzött - üvegekbe töltöm, s így tárolom.
  8. Vízzel, szódával, Prosecco-val hígítva isteni, könnyed nyári ital, de használhatjuk gyümölcsmártások alapanyagaként, vagy sütemények, krémek ízesítésére.
Tipp: Akár friss citromfűvel és mentával is meg lehet bolondítani, ha szeretitek a különleges ízeket.
Ha tetszett a recept, kövessétek Ripiszkét az Instagramon is, vagy ide kattintva a facebookon, újabb érdekes és inspiráló ötletekért.
elder-1340794_1920_2.jpg
Forrás: http://georginahayden.com/elderflower-jellies-and-cordial/#more-677