Gluténmentes vegán gnocchi édes paradicsomszósszal

2442dd0c-6e11-4058-9354-89dabe6755a4.jpeg

A különféle mártásokkal tálalt gnocchi sokféleképp és nagyon egyszerűen elkészíthető akár otthon is. Tudom, először kicsit macerásnak tűnik, de semmivel sem bonyolultabb, mint egy hagyományos nagyanyáink által gyúrt krumplinudli. Nem kell hosszas olaszországi utazás hozzá, hogy megidézzük az mediterrán kisvendéglők, trattoriák hangulatos világát. Akár a mindennapokban is megteremthetjük saját magunk. Tökéletes egy kettesben eltöltött nyár esti vacsorához, főleg ha még egy jó minőségű bort is sikerül választani hozzá. Nekem személyes kedvencem, akár csak vajon pirítva zsályával, vagy egy krémes gombamártással készül. A mai egy paradicsomos verzió, ha már itt a nyár, a piacon pedig csak úgy sorakoznak az érett, lédús, édes paradicsomok.

Hozzávalók:

  • 40 g szójajoghurt
  • 200g lisztes burgonya, főtt és hámozott
  • 80g burgonyakeményítő
  • csipetnyi só
  • csipetnyi őrölt feketebors 
  • 1 kg érett paradicsom
  • 2 db közepes méretű főzőhagyma
  • jó nagy marék friss bazsalikom
  • 1 evőkanál oregánó
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A burgonyát hámozást követően sós vízben megfőzzük, majd egy krumplinyomó segítségével áttörjük.
  2. A joghurtot elkeverjüka sóval, borssal és hozzáadjuk az áttört burgányához.
  3. Jöhet bele a keményítő, majd jól összedolgozzuk.
  4. Cipót formázunk, letakarva 20 percig pihentetjük.
  5. Négy egyenlő részre vágjuk a cipót, és felidézzük gyermekkori emlékeinket a gyurma csiga készítéséről. Hasonló vékony, hosszú hengereket kell sodornunk a tésztából, majd hozzávetőlegesen 3 cm-es darabokra vágni. A hagyományos gnocchi barázdákat egy villa segítségével nyomkodjuk a tésztába.
  6. Forrásban lévő, sós vízben főzzük ki addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Ekkor szűrjük le, és tegyük félre.
  7. A paradicsomszószhoz először kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot. Lassú tűzön főzzük legalább 15 percig, míg krémes mártást nem kapunk. Ízesítsük friss bazsalikomlevelekkel, oregánóval, sóval, borssal, majd ha elkészült forgassuk össze a kifőtt gnocchival, és melegen tálaljuk.
  8. Grillezhetünk hozzá vegán sajtot is, ha tartalmasabb fogásra vágyunk.

 Ha tetszett a recept és naponta frissülő tartalomra vágytok kövessetek az Instagramon vagy a Facebookon is.

 2c563bcd-4383-4da5-b9c2-a79247bc4eef.jpeg