Kókusztejes nyári gyümölcsleves
A. mindig hoz valami számomra értékes zsákmányt anyukájától, ha hazalátogat. Legutóbbi ottlétekor egy hatalmas szatyor meggyel, cseresznyénvel, pár szem friss sárga málnával, és rengeteg zöldséggel tér haza. Teljesen oda-, meg visszavoltam azoktól a csodásan csillogó meggy- és cserkószemektől. Régebben nem igazán szerettem ezeket a gyümölcsöket, mert fehér kis ideiglenes lakóik igen nagy undorral töltöttek el, és ha még sikerült is őket kipiszkálni, sem volt a továbbiakat illetően gusztusom a fogyasztáshoz. Mostanában pedig sokkal nagyobb az együttérzesem feléjük, így ha lakógyanús darabot találok, akkor általában igyekszem kiválogatni, és békénhagyni azokat. Szóval volt úgy hozzávetőlegesen 5-6 kg gyönyörű meggy, és 3 kg cseresznye, amivel kezdenem kellett valamit. A. nagyon szereti a hagyományos gyümölcslevest, én viszont nem, a hosszan tartó főzési idejét, így egy 10 perces, kókusztejes változattal rukkoltam elő. Nem volt panasz, és mivel a gyümölcsöket nem főztem túl, így roppanós frissességük is megmaradt.
Hozzávalók:
- 500 g meggy
- 250 g cseresznye
- 1 konzerv őszibarack
- 1 konzerv kókusztej
- 0,5 dl víz
- 3 evőkanál kókuszvirág cukor
- 1 evőkanál fahéj
- 1 evőkanál vanília aroma
Elkészítés:
- Megtisztítottam és megtalanítottam a gyümölcsöket.
- A meggyet és a cserkót feltettem egy közepes méretű lábosban, pár perc alatt előpároltam.
- Ez idő alatt felszeleteltem az őszibarackot, majd ezt is a gyümölcs alaphoz öntöttem.
- A meggy és a cseresznye elég levet eresztenek, így nem érdemes túlságosan sok vízet hozzá adni, talán hozzávetőlegesen 0,5 dl-el öntöttem fel.
- Édesítettem kókuszvirág cukorral, fűszereztem, majd vártam, hogy rottyanjon egyet-kettőt, hogy a gyümölcsök magukba szívhassák az aromákat.
- Legvégül belekevertem egy konzerv, sűrű, krémes kókusztejet is, megvártam míg újra felforr, majd le is vettem a tűzről.
- Az egész folyamat nem vesz igénybe 15 percnél többet, és van egy nagy adag hűthető levesünk.
- A gyümölcslevest én csak hidegen szeretem, friss citromfűvel és menta levelekkel tálalva. Persze feldobható még akár mentes tejszínhabbal, vagy fagylalttal is, ha éppen desszertként fogyasztjuk.
Ha tetszett a recept, kövessétek az oldalam az Instagramon is, vagy ide kattintva a facebookon, újabb, naponta frissülő, érdekes és inspiráló ötletekért.