Mandulás rebarbara galette
Annyira istenire sikerült az előző epres galette, és olyan gyorsan elkészült, hogy most, amikor újra elkapott az édességvágy, és megláttam azokat a gyönyörű rebarbarákat a boltban, nem volt kérdés mi készüljön. Igyekeztem csökkenteni a cukor mennyiséget, mert próbálkozom néhány felcsusszant kilótól megszabadulni, de a rebarbara fanyarsága miatt teljesen nem akartam elhagyni. Kevés dermerara cukor és negyedannyi édesítő került bele, meg egy isteni mandulakrém, amit egyébként nyugodtan menthettek a szuper alapreceptek közé, mert kiváló tölteléke bármely leveles tésztából készült süteménynek, tortának vagy akár croissantnak. A krém eredeti receptje francia, a hozzávalók a tojás kivételével - merthogy én azt nem használok - mind tradicionálisak.
Hozzávalók:
Tészta:
- 200 g Szafi Free Expressz lisztkeverék
- 5 g negyedannyi édesítő
- csipet himalaya só
- 20 g almaecet
- 200 g langyos víz
Mandulakrém:
- 100 g blansírozott mandula
- 3-4 evőkanál kókuszkrém
- 18 g negyedannyi édesítő
- csipetnyi só
Rebarbara:
- 5 szál rebarbara
- fél citrom leve
- 2-3 evőkanál barnacukor
- 2 evőkanál tápiókakeményítő
Elkészítés:
- Szafi alapreceptje mentén: A folyékony hozzávalókat egy tálba mérem, majd a lisztet is. Én kanállal adagolom. Egy evőkanál kb 2 dkg-nak felel meg. Nem szoktam ilyen kis mennyiségnél konyhai mérleggel méricskélni. Összekeverem, majd 5 percet állni hagyom.
- Ezalatt elkészítem a mandula krémet. Egy blenderbe (mixerbe) adagolok 100 g blansírozott mandulát, 3-4 evőkanál kókuszkrémet, 18 g negyedannyi édesítőt, csipetnyi sót, és pulzálva krémesre darálom. Ha úgy érzitek túl sűrű, úgy kókuszkrém hozzáadásával hígítható. (Használhattok laktózmentes teljszínt is, amennyiben nem cél, hogy vegán legyen a végeredmény.)
- A rebarbarát kb 6-8 cm-es darabokra vágom, fél citrom levével, 3-4 evőkanál barna cukorral és két evőkanál tápióka keményítővel elkeverem.
- A tésztát a kívánt méretre nyújtom, majd megkenem a mandulakrémmel. A rebarbarát ízlésesen elhelyezgetem a krémen, majd a tészta széleit behajtogatom.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, úgy 35-40 percre.
- Melegen tálalom, akár önmagában, akár - Briginek pl így vittem belőle - vajkaramella sziruppal meglocsolva (Culinarisban beszerezhető, eszméletlen finom, akár palacsintára kenve belőle. Fantasztikus, egyszer próbáljátok ki. Nem fogyókúrás.)
Ha tetszett a recept, kövessétek Ripiszkét az Instagramon is, vagy ide kattintva a facebookon, újabb érdekes és inspiráló ötletekért