Krémes koridanderes avokádó dip

dscf9949_2.jpg

Eredetileg nachos mellé szántam, de aztán rájöttem, hogy tulajdonképpen bármihez -majdnem- felhasználható. Édesburgonya gerezdeket sütöttél? Mártogasd bele. Hagyományos fokhagymás sült burgonya? Éppen olyan jó. Nincs szenvicsalap a hűtőben, de van avokádó, lime és 'ne adj Isten' friss koriander? Máris állj neki, mert egyszerűen mennyei. Üdítő, friss, magával ragadó. Mint egy könnyed nyári flört a parton. Szemtelenül pimasz, mégis szerethető. Nem lehet nem vágyni rá. Említettem, hogy vegán is? Nem? Akkor most már tudjátok!

Szeretek különböző mártásokkal és szószokkal kísérletezni. Annyi lehetséges összetevő és kombináció van, hogy a számuk már-már végtelen. Miért ragaszkodnánk a hagyományos olívaolajos - balzsamecetes öntetekhez, ha sokkal több variáció közül választhatunk?

Az avokádó és a citrom klasszikus páros, de most inkább lime-ot használok, hogy a kevésbé savanyú ízek érvényesüljenek. Jó sok koriandert is adok hozzá, mert nagyon szeretem. Erős, fűszeres aromája tökéletesen illik az avokádó krémességéhez és a lime savanykás ízéhez. Ha esetleg Nektek nem lenne a kedvencetek, úgy tulajdonképpen kedvetek szerint válogathattok a különböző friss fűszerek között, ha nem vágytok semmi különlegesre tegyetek bele petrezselymet vagy bazsalikomot.

Nagyszerű és eszméletlen egyszerű recept. Mindössze egy aprítóra/turmixra/vagy robotgépre lesz szükségetek. Ha nem képezi a konyhai felszerelés alapját, akkor érdemes beszerezni, mert szuper hasznos kis eszköz.

Szóval nézzük, hogy is készül ez a csodás kis öntet/szósz/krém, sűrűsége függvényében.

 dscf9917_2.jpg

Hozzávalók:

  • 1 nagy avokádó
  • 1/2 lime leve
  • 1/2 csésze friss koriander
  • 1/2 csésze extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd friss fokhagyma
  •   Só, bors ízlés szerint
  • 1/4 csésze kókuszkrém (opcionális, helyettetsíthető növényi tejszínnel, tejföllel, joghurttal akár)

Elkészítés:

  1. Félbevágom az avokádót, kivájom a héjából egy evőkanál segítségével, majd a magot is eltávolítom.
  2. Az összes hozzávalót az aprítóba teszem, és addig mixelem, míg homogén, krémes állagot kapok. Ha hígabbra szeretnénk tegyünk bele kókuszkrémet, ha dresszing készül, akkor joghurtot. Alapvetően ezzel a folyékony hozzávalóval szabályozható az állag felhasználása célja szerint.
  3. Kóstolok, és utóízesítek ha szükséges.
  4. Egy zárható üvegbe kanalazom, és hűtőbe teszem, ahol akár egy hétig is eltartható. Na nem nálunk, mert a ropogós, sült újburgonya mellé majdnem az egészet befaltuk.

 

Ha tetszett a recept, kövessétek Ripiszkét az Instagramon is, vagy ide kattintva a facebookon, újabb érdekes és inspiráló ötletekért.