Medvehagymás brokkolikrémleves

Így, hogy a medvehagyma szezon kifutott, úgy gondoltam fontos felhasználnom még azt a pár zsenge levelet, amit nemrégiben szedtünk, és a hűtőben árválkodott. Természetesen krémleves készítésben gondolkodtam, mert a kevés idővel rendelkező háziasszonyok igazi üdvöskéje, minden formában. Nem csak azért, mert percek alatt elkészül, hanem mert alig pár alapanyagra van szükségünk és igazán laktató fogást tálalhatunk. Fogyókúrában/ diétában különösen áldásos, csak ne használjunk magas zsírtartalmú tejszíneket vagy tejfölöket készítése során., mert akkor már semmi értelme.  A brokkolival és medvehagymával bevitt vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok segítik az immunrendszer működésétmagas rosttartalmuknak köszönhetően emésztésserkentő hatásúak. A brokkoli igazoltan rákellenes zöldségnek számít, és terhes kismamák számára is kimondottan javasolt a fogyasztása, magas  folsav tartalmának köszönhetően. Érdemes a zöldségalapú krémleveseket tálaláskor egy kis csírával bolondítani, egyrészt üde frissességet visznek az ételbe, másrészt szintén számos pozitív élettani hatással bírnak. Ha van kedvetek és időtök, mindenképpen próbáljátok ki az otthoni csíráztatást - jó móka -, azonban ha nem éreztek hozzá affinitást, úgy a nagyobb élelmiszerüzletek polcain mindig megtalálható pár válfaja. Én leginkább a póré- és rambo retekcsírát szeretem, de vannak vegyes mixek is, mindenki könnyedén megtalálja az ízlésének valót.

dscf8474_2.jpg

Hozzávalók:

  • 500 g brokkoli
  • 7-10 szál medvehagyma
  • 1/2 póréhagyma
  • 2 dkg növényi vaj
  • 10 dkg növényi sajt
  • 200 ml rizstejszín
  • 1 bio zöldségleves kocka
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • víz
  • fehér bors, só

 

Elkészítés:

  1. Egy lábasban vajat hevítek.
  2. A pórét felkarikázom, és a felhevített vajra dobom.
  3. Fonnyasztom pár percet, majd hozzáadom a rózsaira szedett brokkolit és a medvehagyma leveleket.
  4. Megfuttatom a hagymás vajas keveréken, majd felöntöm 1,5 dl fehér borral, és pár percet forralom, hogy az alkohol elpárologjon belőle.
  5. Felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, majd egy bio leveskockával húzom fel. Közepes hőmérsékleten főzöm tovább, nem forralom.
  6. Sózom, fehér borssal ízesítem.
  7. Ha megpuhultak a zöldségek, fellazítom rizstejszínnel, és a sajtot is hozzákeverem. Ahogy elolvadt, leveszem a tűzhelyről és tálalható is. Póré- és rambo retekcsírával szórom.

dscf8457_2.jpg

 

Ha tetszett a cikk, kövessétek Ripiszkét az Instagramon is, vagy ide kattintva a facebookon, újabb érdekes és inspiráló ötletekért.