Medvehagymás vegán lasagne
Az ok egyszerű. Árválkodott a szekrényben egy régebben, a Tescoban vásárolt mindenmentes lasagne tészta csomag, én pedig éhes voltam. A hűtő még mindig telis-tele medvehagymával, úgyhogy most kifulladásig mindent ezzel tervezek. Nem vagyok egy pazarló típus, utálok ételt kidobni, úgyhogy mindenképp felhasználom, mielőtt túlzottan veszítene a frissességéből. :) Mivel nem akartam túl nagy főzőcskébe belefogni, így leszaladtam pár hozzávalóért az Aldiba, és az előző nap a Tescoban akciósan vásárolt spenótból is került bele. Szeretem a zöld levelek és a piros paradicsom találkozását. Szinte új életre kelt. Persze a krémes besamel sem maradhatott ki, hiszen alig pár perc alatt elkészíthető, s így lesz az igazi.
Hozzávalók (egy kisebb tepsihez):
- 1 doboz/ 250 g lasagne tészta (Tesco minden mentes tésztát vásároltam)
- 1 doboz paradicsomlé
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 1 szál angol zeller
- 1 szál újhagyma
- 4 marék őrölt mandula
- 2 evőkanál sörélesztőpehely
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 levél medvehagyma
- 1 marék bébispenót
- 2 db közepes cukkini
- kókuszolaj
- só, bors, oregáno, őrölt kömény
- friss bazsalikom, mentalevél
-
- 4 dkg növényi vaj
- 3 evőkanál rizsliszt
- 4 dl rizstej
- szerecsendió
- só, fehérbors
Elkészítés:
- Először a besamelt készítem el. Ehhez közepes lángon megolvasztok 4 dkg növényi vajat, majd ráhintek 3 vőkanál rizslisztet. Folyamatos keverés mellett, aranysárgára pirítom, majd felöntöm a tejjel. Fűszerezem szerecsendióval, sózom, borsozom és két evőkanál sörélesztőpelyhet keverek hozzá. (Ha túl sűrű lenne, még 1 dl tejjel hígíthatunk rajta.)
- Ezután jöhet a paradicsommártás. Ehhez az újhagymát kevés olajon megpirítom, jöhet rá az aprított paradicsom- és lé, a fűszerek, a vékonyra szelt zeller, 2 gerezd fokhagyma, 1 marék spenót. Legalább 15 percig közepes hőfokon főzöm, hogy az ízek összeérjenek.
- Ha elkészült, jöhet a rétegezés. Ebből a mennyiségből pontosan 4 réteg lesz.
- A tepsi alját kicsit kiolajozom, majd elsimítok rajta egy réteg besamelt, és paradicsommártást.
- Jöhet rá esetemben 3 lap lasagne tészta, majd újabb réteg besamel, és paradicsom. Vékonyra szeletelt cukkiniszeletekkel, és szorosan egymás mellé fektetett medvehagyma levelekkel fedem, sózom, frissen őrölt feketeborssal szórom. Jöhet újabb 3 lap tészta, majd a következő rétegezés az előzőek szerint, és így tovább.
- A legfelső rétegünk mindenképpen szósz legyen, amire négy marék darált mandulát szórtam, és kevés reszelt növényi sajtot is eloszlattam rajta.
- Mehet a sütőbe 180 fokon hozzávetőlegesen 40 percre.
- Isssssteni finom lett!