Elegáns és egyszerű: füstölt hering pástétom

1E89FD34_AD48_45F5_B0F4_588E84320D23.jpegIgazi klasszikus. Na persze nem nálunk. Angliában, főként. Mindenből pástétomot készítenek, amiből csak lehet. Szoktátok nézni Hugh Fearnley-Whittingstall műsorait? Élek-halok a pasiért. Nem is érte, mármint fizikai értelemben, hanem a személyiségégért, és azért amit a műsorai közvetítenek. Imádom ezeket a történelmi angol tradíciókat, és az angol kisvárosi létet. Totális kikapcsolódás és feltöltődés számomra, már akár fél óra is belőle. Egy teljesen más világba kalauzol, s ilyenkor kicsit úgy érzem, mintha én is részese lehetnék. Azt hiszem igazán ő, Jamie, és Nigella szerettette meg velem a főzést, általuk és tőlük vettem át az étel szeretetének ezt a fantasztikus rajongással teli érzését. Persze sokak szerint az egész csak mese habbal, és a valóság a közelébe sem ér, de tudjátok mit?!, nem érdekel, mert olyan vagyok e tekintetben, mint egy kisgyerek, aki már rég tudja, hogy nem léteznek csodák és mesék, mégis lelkében őrzi azokat. A francia és belga konyhában is nagy hagyománya van, készülhet bármilyen húsból, halból, vagy akár zöldségből. Kiváló vendégváró étel, hiszen  napokkal korábban elkészíthető, és a számtalan ízesítési lehetőséggel egészen különleges kreációkat varázsolhatunk. A mostani recept egy húsvéti verzió, füstölt heringgel és tormakrémmel vegyítve, kecskesajttal koronázva.

 

Hozzávalók:

  • 125 g füstölt heringfilé, borsos változat (Aldiban szoktam venni)
  • 1 evőkanál tormakrém (ha szeretjük a pikáns ízeket, válasszuk a csípős változatot)
  • 50 g krémes, lágy kecskesajt
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • só, bors
  • kevés kapribogyó kísérőként

Elkészítés:

  1. Tegyük az összes alapanyagot egy mixerbe, és turmixoljuk krémesre.
  2. Szedjük egy kis tálkába, és helyezzük a fridzsiderbe. 3-4 napig eláll, és tökéletes akár reggelire akár vacsorára, ha nagyon ínyencek vagyunk kevés kapribogyóval fogyasztva.
  3. Ugye mennyire egyszerű?