Karfiolkrémleves magvakkal
Hideg, téli, havas esték. Mire este hazaérve már az orrom is, és szemgolyóim is ki-,valamint lefagytak, alig várom, hogy valami melengető kerüljön a szervezetembe. Ez legtöbbször egy bögre jó forró citromos, gyömbéres, mézes tea, de ha még éhes is vagyok, a legegyszerűbb egy gyors krémlevest készíteni, ami amellett, hogy rettentő gyorsan elkészül, még kellően laktató is. Feldobhatjuk különböző pirított magok egyvelegével, tehetünk rá szezám-és lenmagot, piríthatunk hozzá füstölt, chilis, vagy natúr tofut, illetve megszórhatjuk friss fűszernövényekkel. Glutén-, laktózmentes étkezésbe, vegán étrendbe kitűnően illik.
Hozzávalók:
-
- fél fej karfiol
- fél vöröshagyma
- 2 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 szál halványító zeller
- 3 fehérrépa
- frissen őrölt bors
- 1 mokkáskanál őrölt szerecsen
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- só
- kevés kókuszzsír
- cayenne bors
- tökmag, szezámmag, lenmag
- friss rozmaring
Elkészítés:
- Kevés kókuszzsíron megfuttatom a hagymákat, majd egy kis vizet adok hozzá, hogy hamarabb puhuljanak.
- Eközben felaprítom a zöldségeket, tetszőlegesen lehet karikára, kockára -kinek mi, hiszen jelentősége nem igen lesz turmixolás után-, a karfiolt pedig rózsáira szedem.
- A hagymára dobom a zöldségeket, és pár percig pirítom, hogy kioldjam a cukortartalmukat és az aromákat.
- Felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, és fűszerezem.
- Körülbelül 20 perc főzési idő kell neki, de a zöldségek frissességétől függően változhat, lehet kevesebb, vagy 5-10 perccel több is.
- Ha a belevalók megpuhultak, fogok egy kézi botmixert, és az egészet krémesre mixelem. Ha szeretitek maradhat darabosabb is, ez már igazán csak ízlés kérdése.
- Pirított tök-, szezám-, és lenmaggal tálaltam, és friss rozmaringgal, kevés cayenne borssal szórtam.
- Jó étvágyat hozzá!