Karfiolkrémleves magvakkal

e_3.jpeg

Hideg, téli, havas esték. Mire este hazaérve már az orrom is, és szemgolyóim is ki-,valamint lefagytak, alig várom, hogy valami melengető kerüljön a szervezetembe. Ez legtöbbször egy bögre jó forró citromos, gyömbéres, mézes tea, de ha még éhes is vagyok, a legegyszerűbb egy gyors krémlevest készíteni, ami amellett, hogy rettentő gyorsan elkészül, még kellően laktató is. Feldobhatjuk különböző pirított magok egyvelegével, tehetünk rá szezám-és lenmagot, piríthatunk hozzá füstölt, chilis, vagy natúr tofut, illetve megszórhatjuk friss fűszernövényekkel. Glutén-, laktózmentes étkezésbe, vegán étrendbe kitűnően illik.

Hozzávalók:

    • fél fej karfiol
    • fél vöröshagyma
    • 2 szál újhagyma
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 3 szál halványító zeller
    • 3 fehérrépa
    • frissen őrölt bors
    • 1 mokkáskanál őrölt szerecsen
    • 1 mokkáskanál őrölt római kömény
    • kevés kókuszzsír
    • cayenne bors
    • tökmag, szezámmag, lenmag
    • friss rozmaring

Elkészítés:

  1. Kevés kókuszzsíron megfuttatom a hagymákat, majd egy kis vizet adok hozzá, hogy hamarabb puhuljanak.
  2. Eközben felaprítom a zöldségeket, tetszőlegesen lehet karikára, kockára -kinek mi, hiszen jelentősége nem igen lesz turmixolás után-, a karfiolt pedig rózsáira szedem.
  3. A hagymára dobom a zöldségeket, és pár percig pirítom, hogy kioldjam a cukortartalmukat és az aromákat.
  4. Felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, és fűszerezem.
  5. Körülbelül 20 perc főzési idő kell neki, de a zöldségek frissességétől függően változhat, lehet kevesebb, vagy 5-10 perccel több is.
  6. Ha a belevalók megpuhultak, fogok egy kézi botmixert, és az egészet krémesre mixelem. Ha szeretitek maradhat darabosabb is, ez már igazán csak ízlés kérdése.
  7. Pirított tök-, szezám-, és lenmaggal tálaltam, és friss rozmaringgal, kevés cayenne borssal szórtam.
  8. Jó étvágyat hozzá!