Farsangi churros

F5B1A2AA_4E8A_499D_BDAD_CE87BBB6D1C3.jpeg

Kitaláltam, hogy most, okulva a karácsonyi kapkodásból, és hogy a tervezett receptek felét sem sikerült feltöltenem, időben nekiállok a farsangi előkészületeknek, hogy a bálozós napokra már meglegyenek fejben az elkészítendő receptjeitek. Vaciláltam a hagyományos szalagos fánk és eközött a csodás spanyol édesség között, de mivel Barcelona az egyik kedvenc városom, így szívem a churroshoz vezetett. Természetesen laktóz-, és gluténmentes változatban készült.

 

BF9FD58F_0B35_4F1D_B212_D1C64D0B82E4.jpeg

Hozzávalók:

  • 2.5 dl víz
  • 2 ek barnacukor / kókuszvirág cukor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg növényi margarin
  • 15 dkg rizsliszt
  • 2 db tojás
  • 0.5 teáskanál vaníliás aroma
  • 2 dl olívaolaj

Szóráshoz:

  • 5 dkg fahéjas xilit
  • 1 mk őrölt gyömbérpor
  • 5 dkg kókuszvirág cukor

Csokoládészósz:

  • 100 gr étcsokoládé; magas kakaótartalommal
  • 125 ml kókusztejszín

Elkészítés:

  1. Egy lábasba öntsük bele a vizet, barna cukrot, sót és a vajat. Tegyük a tűzre.
  2. Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg a tészta összeáll. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
  3. Adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára.
  4. Forrósítsunk olajat (nem kell bő olaj, de forró legyen), és készítsük elő a fahéjas xilitet, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat. Tipp: Őrölt gyömbérporral kikevert kókuszvirág cukorral is kipróbálhatjátok. Nagyon finom.
  5. Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra. Töltsük bele a masszát, és szépen nyomkodjuk bele a forró olajba a kb. 5-10 cm-s (kinek hogy tetszik, lehet ám formázni is) fánkcsíkokat.
  6. Ha pirul már készen is van. Még melegen hempergessük meg a fahéjas xilitben, vagy a gyömbéres kókuszvirág cukorban. Tradicionálisan csokoládé szósszal illik tálalni, de önmagában, vagy csak úgy magyarosan, lekvárral is nagyon finom.