Farsangi churros
Kitaláltam, hogy most, okulva a karácsonyi kapkodásból, és hogy a tervezett receptek felét sem sikerült feltöltenem, időben nekiállok a farsangi előkészületeknek, hogy a bálozós napokra már meglegyenek fejben az elkészítendő receptjeitek. Vaciláltam a hagyományos szalagos fánk és eközött a csodás spanyol édesség között, de mivel Barcelona az egyik kedvenc városom, így szívem a churroshoz vezetett. Természetesen laktóz-, és gluténmentes változatban készült.
Hozzávalók:
- 2.5 dl víz
- 2 ek barnacukor / kókuszvirág cukor
- 1 csipet só
- 8 dkg növényi margarin
- 15 dkg rizsliszt
- 2 db tojás
- 0.5 teáskanál vaníliás aroma
- 2 dl olívaolaj
Szóráshoz:
- 5 dkg fahéjas xilit
- 1 mk őrölt gyömbérpor
- 5 dkg kókuszvirág cukor
Csokoládészósz:
- 100 gr étcsokoládé; magas kakaótartalommal
- 125 ml kókusztejszín
Elkészítés:
- Egy lábasba öntsük bele a vizet, barna cukrot, sót és a vajat. Tegyük a tűzre.
- Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg a tészta összeáll. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
- Adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára.
- Forrósítsunk olajat (nem kell bő olaj, de forró legyen), és készítsük elő a fahéjas xilitet, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat. Tipp: Őrölt gyömbérporral kikevert kókuszvirág cukorral is kipróbálhatjátok. Nagyon finom.
- Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra. Töltsük bele a masszát, és szépen nyomkodjuk bele a forró olajba a kb. 5-10 cm-s (kinek hogy tetszik, lehet ám formázni is) fánkcsíkokat.
- Ha pirul már készen is van. Még melegen hempergessük meg a fahéjas xilitben, vagy a gyömbéres kókuszvirág cukorban. Tradicionálisan csokoládé szósszal illik tálalni, de önmagában, vagy csak úgy magyarosan, lekvárral is nagyon finom.