Meggyes - mákos kekszgolyó

A farsangi őrület alatt jól jön, ha van a tarsolyunkban egy-két, pár perc alatt összedobható receptünk. Ha a vendégsereg hirtelen, előzetes bejelentkezés nélkül esne be, akkor is legyen mit előhúznunk. Ez a mákos kekszgolyó éppen ilyen. Mindössze húsz perc leforgása alatt el is készülhetünk vele. Nem tudom Ti hogy vagytok ezzel, de engem a mákos-meggyes édességekkel abszolút le lehet venni a lábamról.

1702A10A_9EAE_49A5_AB5C_BFDD46A3B731.jpeg

Hozzávalók (10-12 db):

    • 30 dkg darált keksz (Gullon gluten free digestive)
    • 5 dkg porrá őrölt eritrit
    • 10 dkg laktózmentes vaj (vagy növényi margarin)
    • 10 dkg darált mák
    • fél citrom reszelt héja és leve
    • kb. 2 dl mandulatej

A töltelékhez:

    • 10 dkg magozott meggy befőtt
    • 2 ek meggylekvár

A hempergetéshez:

    • 5 dkg darált mák

 

Elkészítés:

  1. A tésztához összedolgozzuk a darált kekszet, a porrá őrölt eritritet, a margarint (vagy vajat), a mákot, a citrom héját és levét.
  2. Annyi tejet adunk hozzá, amíg egy jól formázható masszát nem kapunk.
  3. Diónyi golyókat formázunk.
  4. A meggyet és a lekvárt összekeverjük, és a golyókat kissé meglapítva a közepükre helyezzük, majd újraformázzuk őket.
  5. Az így elkészült darabokat darált mákba forgatjuk, majd fogyasztásig hűtőben pihentetjük.