Meggyes - mákos kekszgolyó
A farsangi őrület alatt jól jön, ha van a tarsolyunkban egy-két, pár perc alatt összedobható receptünk. Ha a vendégsereg hirtelen, előzetes bejelentkezés nélkül esne be, akkor is legyen mit előhúznunk. Ez a mákos kekszgolyó éppen ilyen. Mindössze húsz perc leforgása alatt el is készülhetünk vele. Nem tudom Ti hogy vagytok ezzel, de engem a mákos-meggyes édességekkel abszolút le lehet venni a lábamról.
Hozzávalók (10-12 db):
-
- 30 dkg darált keksz (Gullon gluten free digestive)
- 5 dkg porrá őrölt eritrit
- 10 dkg laktózmentes vaj (vagy növényi margarin)
- 10 dkg darált mák
- fél citrom reszelt héja és leve
- kb. 2 dl mandulatej
A töltelékhez:
-
- 10 dkg magozott meggy befőtt
- 2 ek meggylekvár
A hempergetéshez:
-
- 5 dkg darált mák
Elkészítés:
- A tésztához összedolgozzuk a darált kekszet, a porrá őrölt eritritet, a margarint (vagy vajat), a mákot, a citrom héját és levét.
- Annyi tejet adunk hozzá, amíg egy jól formázható masszát nem kapunk.
- Diónyi golyókat formázunk.
- A meggyet és a lekvárt összekeverjük, és a golyókat kissé meglapítva a közepükre helyezzük, majd újraformázzuk őket.
- Az így elkészült darabokat darált mákba forgatjuk, majd fogyasztásig hűtőben pihentetjük.