Lassan főtt BBQ vöröslencse chili
Imádom ezt a receptet, legfőképp azért, mert az összes hozzávalót csak bele kell dobálnom egy edénybe, és már készen is van; leszámítva azt a bő 1 óra főzési időt, amíg ténylegesen elkészül. Na de kinek nincs ennyi ideje egy szombat vagy vasárnap délelőtt? Reggel csak odadobjuk a tűzhelyre, ebédre pedig tálalunk. Nagyszerű recept! Húsmentes, vegán fogás, nem terheli úgy le az emésztésemet, mégis fűszeres, magával ragadó. Azért is esett a vöröslencsére a választás, mert A. szilveszterkor a hagyományos verzióra szavazott, így a majd háromnegyed éve a szekrényben álló csomagot ideje volt végre valamire felhasználni. Ez a BBQ vöröslencsés chili egyszerűen mennyei, egy kis avokádóval és némi tejföllel tálalva pazar hétvégi ebédet varázsolhatunk. Kiadós, mégis egészséges, néhány egyszerű összetevő felhasználásával. Mondanom sem kell, hogy glutén-, és laktózmentes.

Hozzávalók:
- 3-4 csésze zöldségleves
- 450 gramm vöröslencse
- 1 - 2 teáskanál olívaolaj
- 2 kockára vágott vörös-, vagy lilahagyma
- 1 apróra vágott fokhagyma
- 2-3 teáskanál BBQ fűszerkeverék és chili pehely
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál mustár
- 150 gramm kockára vágott kaliforniai paprika (plusz a tálaláshoz ha úgy gondoljuk)
- 125-180 gramm kockára vágott paradicsom vagy konzerv paradicsom (ízlés kérdése)
- tengeri só / fekete bors ízlés szerint
- avokádó
- szójatejföl
Elkészítés:
- Felaprítom a szükséges zöldségeket és megmosom a vöröslencsét. Egy szűrőbe szedem és alaposan leöblítem.
- Az így előkészített lencsét egy edénybe szórom, hozzáadok 1½-2-szer annyi zöldségalaplevet, úgy 3-4 csészényit.
- Jöhet bele a hagyma, olaj, paradicsom, BBQ és chili fűszerek és a többi apróra vágott zöldség és hozzávaló.
- Sózom, borsozom, ízesítem.
- A legalacsonyabb hőfokon főzöm úgy egy órán keresztül. Időnként ránézek, és kóstolgatom, ha szükséges utóízesítek.
- Ha a lencsét a főzési idő felénél még mindig keménynek tartjuk, adjunk hozzá még alaplevet.
- Miután elkészült, már csak a felszolgálás van hátra. Akár tökmaggal, finomra vágott friss korianderrel, apróra vágott kaliforniai paprikával, chilivel is tálalhatjuk. Jelen esetben én avokádóval és szójatejföllel fogyasztottam el.