Lassan főtt BBQ vöröslencse chili

Imádom ezt a receptet, legfőképp azért, mert az összes hozzávalót csak bele kell dobálnom egy edénybe, és már készen is van; leszámítva azt a bő 1 óra főzési időt, amíg ténylegesen elkészül. Na de kinek nincs ennyi ideje egy szombat vagy vasárnap délelőtt? Reggel csak odadobjuk a tűzhelyre, ebédre pedig tálalunk. Nagyszerű recept! Húsmentes, vegán fogás, nem terheli úgy le az emésztésemet, mégis fűszeres, magával ragadó. Azért is esett a vöröslencsére a választás, mert A. szilveszterkor a hagyományos verzióra szavazott, így a majd háromnegyed éve a szekrényben álló csomagot ideje volt végre valamire felhasználni. Ez a BBQ vöröslencsés chili egyszerűen mennyei, egy kis avokádóval és némi tejföllel tálalva pazar hétvégi ebédet varázsolhatunk. Kiadós, mégis egészséges,  néhány egyszerű összetevő felhasználásával. Mondanom sem kell, hogy glutén-, és laktózmentes.

0CB8482B_4F7E_4602_9B86_F7DA14BE4D99.jpeg

Hozzávalók:

  • 3-4 csésze zöldségleves
  • 450 gramm vöröslencse
  • 1 - 2 teáskanál olívaolaj
  • 2 kockára vágott vörös-, vagy lilahagyma
  • 1 apróra vágott fokhagyma
  • 2-3 teáskanál BBQ  fűszerkeverék és chili pehely
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál mustár
  • 150 gramm kockára vágott kaliforniai paprika (plusz a tálaláshoz ha úgy gondoljuk)
  • 125-180 gramm kockára vágott paradicsom vagy konzerv paradicsom (ízlés kérdése)
  •   tengeri só / fekete bors ízlés szerint
  •  avokádó
  • szójatejföl

 

Elkészítés:

  1. Felaprítom a szükséges zöldségeket és megmosom a vöröslencsét. Egy szűrőbe szedem és alaposan leöblítem.
  2. Az így előkészített lencsét egy edénybe szórom,  hozzáadok 1½-2-szer annyi zöldségalaplevet, úgy 3-4 csészényit.
  3. Jöhet bele a hagyma, olaj, paradicsom, BBQ és chili fűszerek és a többi apróra vágott zöldség és hozzávaló.
  4. Sózom, borsozom, ízesítem.
  5. A legalacsonyabb hőfokon főzöm úgy egy órán keresztül.  Időnként ránézek, és kóstolgatom, ha szükséges utóízesítek. 
  6. Ha a lencsét a főzési idő felénél még mindig keménynek tartjuk, adjunk hozzá még alaplevet.
  7. Miután elkészült, már csak a felszolgálás van hátra. Akár tökmaggal, finomra vágott friss korianderrel, apróra vágott kaliforniai paprikával, chilivel is tálalhatjuk. Jelen esetben én avokádóval és szójatejföllel fogyasztottam el.