Krémes céklaleves, ahogyan én szeretem

Ebben a szürkeségben üdítően hat egy tál mély sötét céklaleves. Ez a kis téli vitaminbomba ugyanis kis színt visz az egyre inkább fakuló napokba, s könnyedén jókedvre derít. A látványon túl természetesen melengető frissessége sem hanyagolható el, már amennyiben forró krémlevesként tálaljuk. Szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Rengeteg káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de gazdag kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban is. A népi gyógyászat kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. Nem is kérdés, milyen fontos alapelem a téli időszakban, legjobb, ha heti rendszerességgel fogyasztotok belőle. Levesként nálunk mindig krémes verziója kerül az asztalra, almával, néha répával kombinálva.

DSCF3629_2.jpg

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb céklagumó
  • 1 nagyobb alma
  • 1 vöröshagyma
  • víz
  • só, bors, ételízesítő (vagy leveskocka)
  • 1 pohár laktózmentes joghurt
  • 1 ek kókuszzsír

Előkészület gyanánt meghámozom a zöldségeket és az almát. Közepes kockára vágom őket. A hagymát kókuszzsíron megfuttatom, majd rádobom a cékla és alma darabokat. Ezekkel is párolom kicsit, ezután annyi vízzel öntöm fel, amennyi éppen ellepi. Sózom, borsozom, ételízesítőt (vagy 1 db leveskockát) adok hozzá. Addig főzöm, míg a cékla meg nem puhul. ( Az alma természetesen sokkal korábban szétmállik a levesben.) Ha elkészült a cékla, egy botmixer segítségével krémesre turmixolom, majd egy fél pohár laktózmentes joghurttal lágyítom az ízeket. Tálaláskor szintén joghurttal és ropogós, sült cékla chips-szel halmozom.

DSCF3633.jpg