Lisztmentes francia csokitorta gyömbérrel

DSCF4008.jpg

Karácsonyi über csokis. A karácsonyi jelzőt persze csak az őrölt gyömbérnek, szerecsennek és díszítésének köszönheti, mert más összetevője nem igazán köthető az ünnepi hangulathoz. Az év bármely szakában készíthető, csak a fűszerezésen múlik, éppen mikor, milyen felszolgálásban kerül az asztalra. Valahogy nyáron nem kívánom ezeket a hamisítatlan téli fűszereket, a megszokás, az a fűszeres íz- és illatvarázs, számomra mind mind, kizárólag csak a karácsonyhoz, és az ünnepekhez köthetők. Ánizs, gyömbér, szegfűszeg, fahéj, szerecsen és még sorolhatnánk. Nem hiányozhatnak ilyenkor. A legjobb ebben a tortában, hogy számtalan módon kombinálható. Kínálhatjuk kókuszhabbal, málnaöntettel, esetleg a hideg hónapok ellenére vanília fagylalttal, szórhatjuk pisztáciával, őrölt mandulával, karobporral, netalántán dióval... egyszóval ezer- és ezerféleképpen variálható. A legjobb persze, hogy lisztmentesen készíthető. Én bevallom csalok ám vele, mert igazság szerint tojást sem fogyaszthatnék, az pedig aztán jócskán van benne, de úgy vélem az a két- három szelet amit majd beverek, nem okozza halálomat. :)

DSCF3967.jpg

Hozzávalók:

    • 160 g vaj
    • 300 g étcsoki (lehetőség szerint glutén-és cukormentes)
    • 8 egész tojás
    • 200 g eritrit
    • 80 g keserű kakaópor
    • 1 teáskanál őrölt gyömbérpor (használhatunk frissen reszeltet is, ilyenkor nyilvánvalóan csípősebb, karakteresebb ízvilággal kell számolnunk)
    • 200 ml laktózmentes habtejszín (vagy kókusztejszín)
    • 1 csomag habfixáló
    • 1 ek. eritrit
    • 5 dkg pisztácia és/vagy gránátalma

A csokoládét és a vajat vízgőz felett felolvasztom. Picit félreteszem, míg 8 egész tojást az eritrittel kézi mixer segítségével (tálas mixerem nem lévén) habosra keverek. Ügyelek rá, hogy a folyamat legalább 10 percig tartson, hiszen így lesz, jó habos, könnyed, már már lélegző, az egész massza, ami utána majd a sütemény lelkét adja. A tojásos krémet ezután a csokoládéhoz adom, majd kakaóport és őrölt gyömbért szórok hozzá. Óvatosan összeforgatom az egészet, és egy sütőpapírral bélelt (vagy szilikon) formába töltöm. 130 ℃-on sütöm 30-40 percen át, majd sütőből kivéve fél órát pihentetem. Tulajdonképpen minél tovább pihen, annál jobban megszilárdul, de akkor szeretem igazán, mikor a belseje még krémesen lágy, remegős. Mielőtt felszeletelném, a tejszínt kemény habbá verem a habfixálóval, és egy evőkanál eritrittel. A torta tetejére simítom, és aprított pisztáciával, és/vagy gránátalma magokkal díszítem. Némi kiegészítéssel egy méltán karácsonyi süteménnyé avanzsáltam, ezt az egyszerű francia csokitorta alapot. Ui: Időhiány esetén a tejszínt egyszerűen csak elkeverem por eritrittel, mint a képen látszik, s a torta tetejére csorgatom.