Paradicsomos-borsmustáros spagetti, tonhallal, kukoricával

Spórolós. Nem csak pénztárca-, de időbarát is. Becskén készült, az októberi hosszú hétvége alakalmával. Erről már írtam korábban. A lényeg az volt, hogy egy maximum 15 perc alatt összedobható, gyors, mégis meleg és laktató étel kerüljön az asztalra. Mint tudjuk, tésztaételek esetében ez nem egy teljesíthetetlen célkitűzés. Krémesen lágy, kellően pikáns, édes és sós. Kreatívan abból, ami a hűtőben található.

54060577_3AB5_4EF2_9E61_06C283C9B8AA.jpeg

Nagyon fontosnak tartom, hogy konyhai rutinunkat legalább annyira felfejlesszük, hogy a hűtőbe bekukkantva, az éppen otthon lévő, rendelkezésünkre álló alapanyagok gyors feltérképezését követően, percek alatt újabbnál újabb fogások képeit lássuk magunk előtt, melyeket eztán fél óra leforgása alatt tálalási fázisba juttassunk. Higgyétek el, ha már ezen a szinten vagytok, onnan csak pár lépés azokon a bizonyos lépcső-, vagy létra fokokon, és merészen nekiláttok a bonyolultabb, összetettebb receptek elkészítéséhez is.

0C61E878_3F73_4B66_9AF5_0C241D7EE9EF.jpeg

Én a zord időjárást szerettem volna a paradicsom melengető vörös, a kukorica vidám napsárga, illetve a rukkola és spenót üdítő zöld színeivel ellensúlyozni, ezért esett ezekre a választás.

 C0229F14_93E2_46A8_84A6_623823EDBBBD.jpeg

Hozzávalók:

    • 1 fej lilahagyma
    • 1 fej fokhagyma
    • kókuszzsír
    • 1 doboz Cirio aprított paradicsom (400 g)
    • kevés víz, hígtásra
    • 3-4 evőkanál Milfina laktózmentes mascarpone (Aldi)
    • ízlés szerinti mennyiségű Milfina laktózmentes krémfehér sajt (Aldi)
    • 1 csokor petrezselyem
    • só, bors
    • egy nagy marék rukkola (borsmustár)
    • egy nagy marék bébispenót
    • fél zacskó gluténmentes spagetti (most Barilla)
    • 1 konzerv szuper édes, csemege kukorica
    • 1 tonhal konzerv
    • 1 avokádó

A spagettit forrásban lévő, sós vízben főzzük 9-10 perc alatt al dentére. Ezalatt kevés kókuszsíron üvegesre pároljuk (nem pirítjuk!) a hagymát, ráöntjük a paradicsom konzervet, kevés vizet (én a konzervet szoktam kilötykölni vele, tehát körülbelül 3-4 evőkanálnyi). Fokhagymaprés segítségével belenyomunk egy fej fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, 3-4 evőkanál laktózmentes mascarponéval lágyítjuk. Forraljuk pár percig, petrezselymet adunk hozzá, átforgatjuk, majd a gázt elzárva, egy-egy marék rukkolát és bébi spenótot keverünk bele. (Azért csak a tűzről levéve teszem, mert tésztaételek esetén szeretem, ha frissek, ressek maradnak a hozzáadott levelek.) Az időközben elkészült spagettit leszűrjük, egy adagnyit tányérra szedünk, ráhalmozunk a paradicsomos szószból, megszórjuk a konzerv csemege kukoricával, és tonhallal, valamint a morzsolt krémfehér sajttal. A teljességet az avokádó adja.

Míg kint szakad az eső, mi a jó meleg lakban, ràérősen, beszélgetve, szép lassan elfogyasztottuk ebédünket. È bello!