Csirkepörkölt gluténmentes nokedlival

Amerikai utunk során - melyről még fogok szót ejteni - annyira sok "junk food"-ot sikerült elfogyasztanunk, hogy a második hét vége felé, már szabályosan kínzó fájdalmat kezdtem érezni az ízes, hazai, magyaros ételek hiánya folytán. El is határoztam, hogy amint hazaérünk első dolgom lesz egy adag szaftos, ragacsos csirkepörköltet készíteni, köretként nem mással, mint egy jó nagy adag nokedlivel. Bizony ám, hogy azzal! A gluténmentes élet nem követeli meg a lemondásokat, csak annyit kell tennünk, hogy a hagyományos alapanyagokat a diétába illeszthető verziókra cseréljük. Ebben az esetben ez annyit tesz, hogy szépen elővesszük a szekrényből a rizslisztet, és ezzel készítjük a nokedli szaggatáshoz szükséges tésztaalapot.

IMG_6038.jpg

Hozzávalók:

Csirkepörkölt:

    • 6-7 db csirke alsó comb
    • 1 jó nagy fej vöröshagyma
    • 2 db paradicsom
    • 2 db paprika
    • 1 ek őrölt édesnemes pirospaprika
    • fél gluténmentes tyúkhúsleves kocka
    • só, őrölt feketebors, kevés rozmaring

A hagymát szokásos módon apróra vágom, s kevés kókuszzsíron üvegesre párolom. Ezután jöhetnek a combok, melyeket igyekszem kérgesre pirítani. Ha megvagyok vele, lehúzom a tűzről, és belekeverem a fűszer paprikát. A felkockázott paradicsomot, és tv paprikát csak ezután adom hozzá, s a tűzre visszahelyezve felöntöm kevés vízzel, sózom, borsozom, kevés rozmaringgal, és egy fél gluténmentes tyúkhúsleves kockával bolondítom. Körülbelül 50 percig főzöm, míg a szaft jó sűrűre, a húsok pedig porhanyósra főnek.

Gluténmentes nokedli:

    • 3 db tojás
    • 10 ek rizsliszt (akár barna rizsliszt, kb. 20 dkg, 1 ek= 2 dkg)
    • 1 ek kókuszolaj
    • víz

A sós vizet felforralom, közben egy tálba kanalazom a rizslisztet. Nem szoktam méricskélni, evőkanalat használok, ami mértékegységileg körülbelül 2 dkg-nak felel meg, tehát hozzávetőlegesen 20 dkg liszttel dolgozom. Hozzáütöm a megmosott tojásokat, sózom, majd folyamatosan adagolva vízzel hígítom. Óvatosan a vízzel! Mindig törekedjünk rá, hogy egy ragacsos masszát kapjunk, ha esetleg túl híg lenne a tésztánk, sűrítsük vissza kevés liszt hozzáadásával. Ha felforrt a víz, visszaveszem egy kicsit a hőfokot, és beleszaggatom a tésztát. A rizsliszttel készült nokedlik sokkal hamarabb megfőnek, mint a hagyományos lisztes társaik, így legyünk résen, és mielőtt szétáznának gyorsan merjük ki őket. Kókuszzsírral kent tálba szedem, s az elkészült pörkölttel tálalom. Tipp: A tésztaalapot nyugodtan bolondítsuk meg különféle fűszerekkel, ha úgy tartja kedvünk. Tehetünk bele frissen aprított petrezselymet, fokhagymaport, oregánót, bármit, ami ízlésünknek megfelelő.