Huevos rancheros - a farmerek tojásai

Hagyományos mexikói chili, amit tortillába tekerve fogyasztanak. Nálunk ma reggeli felszolgálással készült, egy az eredeti receptnél jóval egyszerűbb változatban. Alapvetően tükörtojás újragondolva, jelen esetben sok egészséges zöldséggel, fekete olívabogyóval, avokádóval.

A fekete olívabogyó az érettség fokában tér el zöld társától. Az olajfa júniusban kezdi növeszteni termését, amelynek színe először zöld, majd egyre sötétebb, ahogy a bogyók érlelődnek, s növekszik bennük az olajtartalom. Minél mélyebb a színe, annál alkalmasabb olívaolaj előállítására. Az olajbogyó, a benne lévő egyszerű zsírsavaknak, a jótékony koleszterinnek és a magas antioxidáns-tartalomnak köszönhetően, lassítja az öregedést, gyógyítja a reumát, a cukorbetegséget, és javítja az ellenálló képességet is.  A-, D-, E-vitamin- és béta-karotin-tartalmának köszönhetően fontos antioxidáns-forrás. Nyugtató hatású anyagok is találhatók benne, melyek stressz esetén jó hatással lehetnek szervezetünkre. Jót tesz a májnak, a bélrendszernek és az izmoknak, megkönnyíti a szív munkáját. Az avokádó gazdag telítetlen zsírsavakban, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.

21951064_2116934211666043_7668282363916420935_o.jpg

 

Hozzávalók:

    • 1 ek kókuszolaj
    • 1 kukoricalisztből készült tortillalap
    • 1 tojás
    • 3-4 ek kukorica és vörösbab leszűrve
    • 5-6 szem fekete olivabogyó
    • 1/2 avokádó felszelve
    • 50 g fetasajt (laktózmentes)
    • só, bors, chilipehely, cayenne bors

A kukoricalisztes tortilla mindkét felét száraz serpenyőben megpirítom. Ha kész, a serpenyőbe egy evőkanál kókuszolajat öntök, s egy tojást ütök rá, ügyelve, hogy a sárgája egyben maradjon. Készítek egy tükörtojást. Közben a pirított tortilla lapra helyezek 3-4 evőkanál kukorica és vörösbab mixet, felaprított fekete olivát, valamint egy fél avokádót felszeletelve. Amint a tojás megsült a zöldségek tetejére halmozom, sóval, borssal, chili pehellyel, cayennel bolondítom, és megszóróm a morzsolt fetasajttal. Tipp: A hagyományos receptben paradicsomos raguval, salsával tálalják, sok esetben chorizóval, korianderrel, jalapeno paprikával. Próbáljátok ki mindkét verziót, így változatos spanyol reggelikkel bővülhet a repertoár.

21994304_2116938528332278_4436821488249870910_o.jpg