Liliomkert -egy kihagyhatatlan piac a Balaton-felvidéken

Ha piac akkor Liliomkert. Hogy miért? Mert első pillanattól kezdve amolyan "hazaérkeztem" érzés fogott el. Mintha visszarepültem volna az időben, és mégsem. Mintha a késő középkori hangulatot a 21. század modernizációjával mosták volna egybe.

A piac szó az olasz piazza (tér) kifejezésből származik és egy település főterén tartott kisebb árusítást jelenti. A piacok történetének kezdete az ókorba nyúlik vissza. Kezdetben és elsősorban élelmiszer piacokat tartottak, amiket a forgalmasabb utcák mentén, ún. piacutcákon rendeztek meg, később piactereket alakítottak ki egy-egy falu főterén. A piacok fejlődésével és átalakulásával a termékkínálat is bővülni kezdett, s a középkorra nyerte el hagyományos formáját. Nem keverendő össze a vásár kifejezéssel, hiszen míg a piacokat rendszeres időközönként, általában véve hetente, úgy vásárokat sokkal ritkábban, csak évente, s specializáltabban rendeztek. A piacokon rendszerint helyi termelői, friss árukat kínáltak, míg a vásárokon többnyire külhonból szerzett árukészlettel rukkoltak elő. A Liliomkert mindkettőt magában ötvözi. A káptalantóti piacon a régiségkereskedők, a könyvgyűjtők ugyanúgy helyet kapnak, mint a kézműves sajtkészítők, a retro cukrászmanufaktúrák, és a füstölt termékeket kínáló árusok.

Budapesten többnyire hétvégente járok piacra. Leginkább a Lehel piac és a Nagycsarnok standjait látogatom. A Nagycsarnokba ritkábban megyek, de nincs komolyabb nyomatéka, inkább csak a megszokás, ami vezérel. Értékes emberi kapcsolatokat ki lehet ugyan itt is alakítani, de soha még olyan meleg, szerető, baráti hozzáállással, mint a Liliomkertben, nem találkoztam. Az első pillanattól kezdve magával ragadott, és szó szerint elbűvölt a hangulat. Az árnyas fák alatt megbúvó, portékától roskadozó standok. Melegszívű, csupa mosoly arcú kofák, akiknek nem csak a szája, de a szeme is mosolyra húzódik. Ugye ismeritek ezt? Mikor valakinek elég a szemébe nézni, máris melegséggel tölt el, s azon kapod magad, hogy a szemközt állóval már rég, a normál esetben nem feltétlen érdeklődési körödbe tartozó, füstölési eljárást boncolgatod. (Halkan teszem hozzá engem még ez is érdekel.) Nyitottság, őszinteség, egyenrangúság, tisztelet. Nem csak egymás, de az értékesítésre kínált árué is. Megbecsülés, a befektetett munka és az árura kínált termékek okán. Minőségi alapanyagok, ízletes, aromás ételek, itt semmiből sincs hiány. Számomra igazán fantasztikus élményt nyújtott.

A minden vasárnap reggel kinyitó piacra özönlenek az emberek. Az évek folyamán ez a hely igazi közösségi térré alakult. Sok olyan látogatója volt és van a mai napig is, akik nem csak eladási vagy vásárlási szándékkal látogatnak a piacra, hanem kikapcsolódásként, kiruccanás gyanánt, egyszerűen barátokkal, ismerősökkel találkozni. Meginni egy forró reggeli kávét, kelt tésztás rétest majszolni séta közben, ebédelni egyet az árnyat nyújtó fák alatt.

Ha időtök engedni mindenképpen menjetek el, és nézzétek meg Magatok! Még decemberben a karácsonyi időszak alatt is szeretettel várnak mindenkit.

   

    

 

 

Címkék: piac, liliomkert