Hamisítatlan, hazai L'ecsó
Sosem megy ki a divatból, örökre a tradicionális magyar konyha egyik alappillére marad. Mindenkinek van egy tuti receptje rá, és trükkös kis bravúrokkal igyekszik egyedivé tenni azt. Kétségtelen; sokféleképpen variálható. Már csak azért is, mert ugyan sokan igazi hungarikumként könyvelik el, valójában szomszédos országaink is számtalan változatát készítik, s az innen-onnan felcsípett extrákkal igazán egyszerűen bolondítható.
Lassan bizony továbbáll a nyár, azonban van még egy bő hónapunk, hogy kiélvezzük az idei paprika és paradicsom zamatát. Én sem habozok, s amíg csak tehetem, igyekszem beilleszteni a heti menü tervezésébe. Az ételt, ha sikerült beszereznem, csomborral fűszerezem. A csombor, vagy más néven borsikafű, az erdélyi konyha kedvelt fűszere, illata és íze a borséra emlékeztet. Számos gyógyhatása ismert, én főként a puffasztó ételek okozta felfúvódás elkerülése céljából használom.
Hozzávalók:
-
- 4-5 szem paradicsom
- 500 g paprika
- 1-2 ek kókuszzsír
- 1,5 csomag füstölt pulykavirsli
- 4 újhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- egy kis csokor csombor
- só
- három-négy karika chilipaprika (erejétől függően)
Felforrósítom a zsiradékot, és üvegesre dinsztelem benne a hagymákat. Ha kész, hozzáadom a kicsumázott, karikákra (avagy csíkokra) vágott paprikát, sózom, chilivel hintem. Mikor már majdnem teljesen puha a paprika, hozzáadom a felkockázott paradicsomot, a csokor csombort, valamint a jó minőségű pulyahúsból készült virslikarikákat. Kis lángon forralom további 15 percig, majd leveszem a tűzről, és friss gluténmentes kenyérrel tálalom. Tipp: Ha nem vagyunk nagy kenyér rajongók, úgy hajdinával, quinoával, kölessel is fogyaszthatjuk, vagy akár tojásos lecsóként, 2-3 közepes méretű tojás hozzáadásával.